11 Νοε 2011

Συγκλονιστικό ρεπορτάζ της "Δημοκρατίας"> Πως οι Δημήτρης Αβραμόπουλος (καθ' υπόδειξη της Λαγκάρντ), Δημήτρης Σταμάτης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, οδήγησαν τον Αντώνη Σαμαρά στο χάος!


Μέχρι χθες δεν τους ένωνε τίποτε. Το αντίθετο θα λέγαμε. Ηταν  ξένοι στο ίδιο σπίτι, καθώς ο ένας κοιτούσε τον άλλο με καχυποψία. Στην περίπτωσή τους μιλάμε για…ξαφνικό έρωτα, που ακούει στο όνομα “συγκυβέρνηση”. Είναι οι άνθρωποι που έπεισαν τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει το “μετέωρο βήμα” που πλήγωσε τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο λόγος για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Δημήτρη Σταμάτη και Χρύσανθο Λαζαρίδη. Οι δυο τελευταίοι δήλωναν “μουτζαχεντίν” του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  και καθοδηγητές της σκληρής γραμμής. Δεν ήταν λίγες οι φορές που όταν ο πρώτος έκανε δηλώσεις που τον διαφοροποιούσαν από την επίσημη γραμμή ζητούσαν τον αποκεφαλισμό του. Όσο για το Δημήτρη Αβραμόπουλο πήρε τα πάνω του μετά την αναγόρευσή του σε Αντιπρόεδρο του κόμματος, αλλά και τη μετακόμιση στη Συγγρού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε τις μεγάλες του αποστολές στο εξωτερικό. Δυο από τα πρόσφατα ταξίδια του ήταν στη Μόσχα και στις ΗΠΑ. Η επίσκεψή του στην Αμερική και το ραντεβού του με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται πως του έδωσαν καλή πληροφόρηση για το πως σκεπτονται οι δάνειες δυνάμεις αλλά και ο ισχυρός παραγων για  τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Πάντα ήταν υπέρμαχος των συγκλήσεων. Διπλωμάτης από τη φύση του απέφευγε πάντα τις  αντιπαραθέσεις και τις κόκκινες  γραμμές. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που όταν είχαν το πάνω χέρι οι “προεδρικοί” εκείνος φρόντιζε διακριτικά να βρισκεται εκτος  κάδρου. Ήταν. όπως και ο έτερος Αντιπρόεδρος Σταύρος Δήμας διακριτικά “ασφαλής” και προσεκτικός. Δεν ήθελε να μπαίνει  σε μονομαχίες που θα τον “σκονιζαν ” και θα του τραυμάτιζαν το προφίλ. Πίστευε ότι στη σκληρή πατριωτική γραμμή του κ. Σαμαρά δεν είχε ρόλο και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να πει την αποψη του  ως αποδεκτός από τους πάντες. Ο «κυριος τίποτα» κατά τον Θόδωρο Πάγκαλο πάντα ήξερε να περιμένει. Τελικά η συγκατοίκησή του με τον κ. Σαμαρά στον ίδιο όροφο, οδήγησε τη ΝΔ στο…Μαξίμου από την πισω πόρτα, με …συγκάτοικους και  μεταβατικό πρωθυπουργό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Ο Θεσσαλονικιός σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ και παλιός του φιλος , Δημήτρης Σταμάτης δεν ξέρουμε για ποιο λόγο θα περάσει στην πολιτική ιστορία του τόπου, αλλά εμείς βρήκαμε τον έναν. Είναι ο άνθρωπος που μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα δήλωνε ότι “συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αυτή τη στιγμή θα συνιστούσε “κοινοβουλευτική χούντα” και επέμενε στις εκλογές επειγοντως  κατηγορώντας το κ. Καρατζαφέρη ότι πουλάει τακτική εκδούλευση στο ΠΑΣΟΚ και στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο ένθερμος υποστηρικτής της σκληρής γραμμής μέσα σε μια βραδιά έγινε θιασώτης του «ναι» στη συγκυβέρνηση. Προφανώς οι προηγούμενες δηλώσεις του ήταν κάτι σαν και αυτό : Λέμε και κανενα αστειο για να περνάει η ώρα. Όχι απλώς «κατάπιε» οτι ειχε πει  αλλά λίγο έλειψε και να έρθει στα χέρια, (σύμφωνα με δημοσιεύματα), με άλλους στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά που διαφωνούσαν με την μεταβατική κυβέρνηση. Η «κολοτούμπα» του ήταν τέτοια που μετείχε  και  στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο και τους συνεργάτες του στις 6 Νοεμβρίου (όχι ιδιαίτερα μαχόμενος όπως επιμενουν  οι πληροφορίες), αλλά και στη χθεσινο ραντεβου  για την μοιρασια  των Υπουργείων .Στην κυβέρνηση  Καραμανλή μετείχε σε διάφορες  θέσεις, καθώς δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί  βουλευτής.
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
Γεννημένος στην Νέα Υόρκη το 1954 ήρθε στην Ελλάδα το 1958.  Θεωρείται ο άνθρωπος που ανήκει στο στενότερο πυρήνα του Αντώνη Σαμαρά. Ισχυρίζεται ότι γράφει τις ομιλίες του Προέδρου της ΝΔ και γενικά είναι ο άνθρωπος στα μέσα και στα έξω. Το μεγάλο του παθος  είναι τα media μιας και έχει δημοσιογραφήσει κατά καιρούς. Η μεγάλη του αγάπη για την προβολή είναι αυτή που πολλές φορές τον έχει βγάλει στο..γυαλί, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία ισχυριζονται οι ασπονδοι φιλοι του . Θέλοντας να αγγίξει ευαίσθητες εθνικες χορδές δεν παραλείπει να αναφέρει στο βιογραφικό του ότι υπηρέτησε τη  του θητεία στα τεθωρακισμένα. Έως τώρα φάνταζε ως ο σκληρός πατριώτης αφού  και το πέρασμά του από το “Δίκτυο 21” αλλά και η αρθρογραφία του έκανε κάποιους να ξεχνούν το αριστερό του παρελθόν (υπήρξε μέλος του Ρήγα Φεραίου της νεολαιας του  του ΚΚΕ εσωτερικού. Στην επταετία μάλιστα είχε συλληφθεί και φυλακιστεί στο ΕΑΤ -ΕΣΑ).
Το “λουκ” του παραπέμπει περισσότερο σε στρατιωτικό, όπως και η φρασεολογία του. Οι σπουδές του όμως είναι πανω στα οικονομικά, όπου  κατεχει και διδακτορικό  στην Οικονομετρία. Ήταν ο εμπνευστής του θεσμού της “εργασιακής εφεδρείας” που τελικά το ΠΑΣΟΚ την έκοψε και την έραψε στα μέτρα του. Εχει εντρυφήσει στη θεωρία του χάους. Ίσως αυτόν τον επηρέασε στο να «ψησει» τον Αντώνη Σαμαρά να ακολουθήσει μια αναλογη επιλογή.