Μετά το δημοσίευμα της Daily Telegraph που θέλει το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών να εξετάζει την δυνατότητα της "μερικής πτώχευσης" για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία δεν είναι σε θέση να επιτύχουν την βιωσιμότητα του χρέους τους, έρχεται η επιβεβαίωση από το γερμανικό ΥΠΕΞ ότι όντως εξετάζεται η πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους, όπως στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που δημοσίευσε ο βρετανικός Τύπος, πρέπει να υπάρχει η επιλογή μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας για να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που καταβάλλουν το τίμημα για τον δανεισμό των κρατών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.
Το γερμανικό ΥΠΕΞ δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει τίποτε μυστικό σχετικά με αυτό, αφού όπως σημειώνει, το έγγραφο περιέχει ιδέες που έχει εκφράσει ήδη δημόσια ο Γκίντο Βεστερβέλε.
Βέβαια, από την αρχή της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η θέση των ηγετών της ΕΕ ήταν ότι καμιά χώρα που ανήκει στην Ένωση δεν θα σταματούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Τώρα, στην περίπτωση της Ελλάδας είπαν να κάνουν την εξαίρεση και από το αρχικό "κούρεμα" του 21%, οι ιδιώτες δανειστές συμφώνησαν στο 50% των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
Το γερμανικό ΥΠΕΞ προτείνει, μέσω του εγγράφου, οι διαδικασίες για την "συντεταγμένη χρεοκοπία" θα πρέπει να ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από το 2013, ενώ τάσσεται υπέρ της εμπλοκής της ΕΕ στα δημοσιονομικά όσων χωρών παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, προτείνοντας, μάλιστα, ότι όποια χώρα δεν τηρεί τους στόχους των προγραμμάτων λιτότητας θα πρέπει να τιμωρείται με νέους φόρους ή συγκεκριμένες περικοπές δαπανών.
Τέλος, στο έγγραφο επαναλαμβάνεται το "αίτημα" για τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ, ώστε να εφαρμόζεται η δημοσιονομική πειθαρχία και να παρέχεται η δυνατότητα της παραπομπής όσων χωρών παραβιάζουν τους κανόνες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μάλιστα στο έγγραφο εμφανίζεται ως ανέφικτη η συγκεκριμένη εξέλιξη, τουλάχιστον για την ώρα, οπότε προτείνουν και εναλλακτικές "λύσεις". Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:«Στην περίπτωση που η τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ δεν είναι πολιτικά εφικτή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προταθεί μια εναλλακτική συνθήκη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που θα είναι νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου».
Με λίγα λόγια, σκοπεύουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί συνεπής στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση, κηρύσσοντας στην χώρα μερική πτώχευση, βάζοντας νέους φόρους ή κάνοντας περικοπές δαπανών, το οποίο σημαίνει ότι θα κόβουν από όπου θεωρούν εκείνοι σωστό, ενώ τέλος θα στείλουν την Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Εκεί που μας χρωστούσαν οι Γερμανοί, μας στέλνουν στα δικαστήρια...