14 Νοε 2011

Η τρόικα επιστρέφει για μειώσεις μισθών, εφεδρεία και κλειστά επαγγέλματα


Η τρόικα επιστρέφει για μειώσεις μισθών, εφεδρεία και κλειστά επαγγέλματα 
Μέσα στην εβδομάδα επιστρέφει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα μετά και τον σχηματισμό της νέας μεταβατικής κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται με την ατζέντα τους να περιλαμβάνει νέο «πακέτο» παρεμβάσεων 11 δισ. ευρώ για το 2012, που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο αλλά και με τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε πριν τη Σύνοδο Κορυφής, με στόχο τη περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. 
Το οικονομικό επιτελείο οφείλει να τακτοποιήσει μια σειρά εκκρεμοτήτων, με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από το «κλείσιμο» του φετινού προϋπολογισμού εντός στόχων.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις ενέργειες για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, να εφαρμοστούν οι διατάξεις για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις Οργανισμών, να κατατεθεί και να ψηφιστεί το νέο Φορολογικό νομοσχέδιο, να ολοκληρωθεί το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Από τη πλευρά της, η τρόικα ζητά:
 -Μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο κατα 30% έως το 2015 (απολύσεις σε φορείς που καταργούνται, κατάργηση θέσεων σε φορείς που συγχωνεύονται κλπ) 
-Μείωση του μισθολογικού κόστους κατα 30% (καταργήσεις επιδομάτων, υπερωριών και πάγωμα μισθών)
-Μείωση κατα 30% στις δαπάνες της Κυβέρνησης (συστέγαση υπουργείων και υπηρεσιών, ξενοίκιασμα ή επανδιαπραγμάτευση όλων των ενοικίων που πληρώνει το κράτος, κατάργηση σχολών ΑΕΙ- ΤΕΙ εως το 2015 κλπ)
-Καθιέρωση νέου φορολογικού πλαισίου (κατάργηση αφορολόγητου, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθιέρωση ενός συντελεστή ΦΠΑ, αντικειμενικά κριτήρια σε ελεύθερους επαγγελματίες κλπ)
-Βιωσιμότητα των ταμείων με βάση τα νέα δεδομένα εργαζομένων- ανέργων- συνταξιούχων (κατάργηση εφάπαξ έως το 2015, ενοποίηση των ταμείων σε έναν ασφαλιστικό φορέα, όρια συνταξιοδότησης σταδιακά στα 70,