23 Νοε 2011

Τελικά έστειλε επιστολή ο Σαμαράς σε ευρωπαίους και ΔΝΤ


Τελικά έστειλε επιστολή ο Σαμαράς σε ευρωπαίους και ΔΝΤΟ Αντώνης Σαμαράς έστειλε τελικά σήμερα επιστολή με 4 αποδέκτες: τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Πρόκειται για την ίδια επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του ΕΛΚ με την προσθήκη ότι απαιτείται αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Αναμένονται τώρα οι αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν η επιστολή αυτή είναι αρκετή για να ξεμπλοκαριστεί η 6η δόση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, αφού επαναλαμβάνει την στήριξη στον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, και τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος, τονίζει ότι απαιτείται τροποποίηση «συγκεκριμένων πολιτικών» για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος και επισημαίνει ότι το 2012 η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που θα βρίσκεται σε ύφεση για 5 συνεχή χρόνια.
Από το κείμενο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην ημερομηνία των εκλογών αλλά και οποιαδήποτε νύξη περί επαναδιαπραγμάτευσης όσων έχουν συμφωνηθεί. Η μοναδική επίμαχη αναφορά είναι αυτή περί «τροποποίησης».
To κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: "συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές."
Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.
Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει "εργαλεία" που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.
Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!
Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.
Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.
Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.
Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.
Με εκτίμηση,
Αντώνης Κ. Σαμαράς
Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας