27 Νοε 2011

Η εργασιακή εφεδρεία διώχνει αύριο από το Δημόσιο 16.000 υπαλλήλους


απόλυση, δημόσιο, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι, εργασιακή εφεδρεία, συντάξεις
Την πόρτα εξόδου από το ∆ηµόσιο θα δουν αύριο το πρωί για περίπου 16.000 µόνιµοι υπάλληλοι, οι οποίοι εντάσσονται στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Από αυτούς οι περίπου 4.000 θα συνταξιοδοτηθούν άµεσα, καθώς έχουν συµπληρώσει τα συντάξιµα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι (περίπου 12.000) θα τεθούν σε ένα ιδιότυπο «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» που θα διαρκέσει ως τα τέλη του 2013. 
Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κύμα εξόδου αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη εργασίας, αλλά και το 55ο έτος της ηλικίας τους. Με την αποχώρηση τους οι θέσεις που καταλαμβάνουν στο Δημόσιο θα καταργηθούν.
Στη δεύτερη κατηγορία υπαλλήλων είναι όσοι ζήτησαν και έγινε δεκτή η αίτησή τους να παραμείνουν στην εργασία μέχρι το 60ο έτος, παρά το γεγονός ότι είχαν συμπληρώσει 35ετια και το 55ο έτος της ηλικίας τους.
Η τρίτη κατηγορία υπαλλήλων που από Δευτέρα μπαίνουν υποχρεωτικά σε εφεδρεία είναι οι υπάλληλοι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, αλλά και υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. που τέλη του Δεκεμβρίου συμπληρώνουν 35 χρόνια και το 55ο έτος της ηλικίας.

Ωστόσο για τους εργαζόμενους που αποτελούν και το πρώτο κύµα της εφεδρείας, δεν υπάρχει καµία περίπτωση επιστροφής τους µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον δηµόσιο τοµέα. Και αυτό γιατί δεν θα ενταχθούν καν στους καταλόγους του ΑΣΕΠ, µέσω των οποίων καλλιεργείται µια αµυδρή ελπίδα για επιστροφή από την πίσω πόρτα στο ∆ηµόσιο ενός πολύ µικρού αριθµού εργαζοµένων.