28 Νοε 2011

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ 1,37 ΔΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Εσωτερικά δάνεια, πρόσθετες επιχορηγήσεις και ρευστοποιήσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν θα χρειαστούν για να καταβάλλουν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΑΕΔ κανονικά τις συντάξεις, τα δώρα και τα επιδόματα έως τα μέσα... 
Δεκεμβρίου. Και όλα αυτά εφόσον εκταμιευτεί έγκαιρα η 6η δόση και εξασφαλίσουν τουλάχιστον 1,37 δια. ευρώ τα οποία χρειάζονται.
Οι παραπάνω ταμειακές ανάγκες για τις πληρωμές προκύπτουν από τα υπηρεσιακά σημειώματα που έχουν σταλεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τις αποφάσεις που ήδη άρχισαν να λαμβάνονται για την ομαλή καταβολή των παροχών.
ΟΑΕΕ: Ανοιγμα 242 εκατ.
Με απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΕ Γερ. Βουδούρη για τη λήψη εσωτερικού δανείου 150 εκατ. ευρώ από το ταμείο των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (που ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης) καταβάλλονται από σήμερα στους συνταξιούχους - ελεύθερους επαγγελματίες οι συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου. Το δάνειο είναι διάρκειας από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ επιπλέον 92 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στον ΟΑΕΕ ως έκτακτη κρατική επιχορήγηση για να «καλυφθούν» οι πληρωμές έως το τέλος του χρόνου.
Το ταμειακό πρόβλημα του ΟΑΕΕ, όπως ήδη έχουν επισημάνει στην ηγεσία του υπουργείου τόσο ο διοικητής του ΟΑΕΕ όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, έχει προκύψει όχι μόνο λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και εξαιτίας των «λουκέτων» στην αγορά και της αδυναμίας πολλών επαγγελματιών να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Τα έσοδα από εισφορές είναι μειωμένα έως 40% και έχει υποβληθεί πρόταση να δοθεί η δυνατότητα, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλαγής προς τα κάτω ασφαλιστικής κατηγορίας (με αντίστοιχη περικοπή της μελλοντικής, σύνταξης, αν οι ενδιαφερόμενοι δεν καλύψουν τη διαφορά), έτσι ώστε να καταβάλλονται εισφορές.
ΙΚΑ: 864 εκατ. από ομόλογο
Εως τις 14 Δεκεμβρίου ζητεί το ΙΚΑ να εξοφλήσει ομόλογο του ελληνικού δημοσίου αξίας 864 εκατ. ευρώ που κατέχει μαζί με το ΕΤΕΑΜ (534 εκατ. ευρώ του ΙΚΑ και 330 εκατ. ευρώ του ΕΤΕΑΜ).
Το ομόλογο με κωδικό ISIN GR0110020220 λήγει κανονικά στις 19 Δεκεμβρίου και, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, ακόμη κι αν εκταμιευτεί η 6η δόση, θα πρέπει είτε να προεξοφληθεί νωρίτερα -αν δεν δοθεί κάποια προκαταβολή από τον προϋπολογισμό του 2012- είτε να μετατεθεί για λίγες ημέρες η καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου (π.χ. στις 21 Δεκεμβρίου αντί στις 14 Δεκεμβρίου).
ΟΑΕΔ: 265 εκατ. από ομόλογο
Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΔ, που υπολογίζει να ρευστοποιήσει ομόλογο του ελληνικού δημοσίου αξίας 265 εκατ. ευρώ για να καταβάλλει στην ώρα τους τα -κατά πάγια τακτική προπληρωτέα- επιδόματα ανεργίας και τα δώρα Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους άνεργους.
Μειώσεις από το 2012 σε επικουρικές και εφάπαξ
Με δεδομένο το πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία και με βάση τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την κάλυψη των αναλογιστικών ελλειμμάτων των Ταμείων μέσω και μειώσεων στις παροχές (κάτι που επαναβεβαιώθηκε και στην αξιολόγηση από την Ε.Ε. των αναλογιστικών μελετών και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης), αυτή την εβδομάδα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα γίνουν μειώσεις, από την 1/1/2012, στις σχετικές παροχές τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους μελλοντικούς, με στόχο να αντιστοιχούν οι παροχές με τις εισφορές (δηλαδή στενότερη ανταποδοτική σχέση).
Οι μειώσεις μπορεί να φτάνουν έως και το 50% σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις (ο υπουργός Γ. Κουρουμάνης έχει δηλώσει ότι μεσοσταθμικά θα είναι της τάξης του 20%) και θα είναι ανάλογες με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου και επιπλέον της διατηρούμενης εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ (στις επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ). Στις νέες μειώσεις θα ληφθούν υπόψη οι μειώσεις που ήδη «τρέχουν» από την 1η Νοεμβρίου στο ΕΤΕΑΜ (-30% για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 150 ευρώ), το ΤΑΥΤΕΚΩ (15%) και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (-20% και -50% για το τμήμα του ποσού πάνω από τα 500 ευρώ).
Οι ημερομηνίες-κλειδί για ταμεία και συντάξεις
Αύριο κατατίθενται οι αναλογιστικές μελέτες και τα εφάπαξ από τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη
Αύριο Τρίτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης θα καταθέσει στη Βουλή τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά και τα εφάπαξ, ανακοινώνοντας περικοπές «για να μπορούν να χορηγούν και στο μέλλον παροχές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το φετινό έλλειμμα στα επικουρικά ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ και τα ταμεία που βρίσκονται και στο κόκκινο είναι το ΕΤΕΑΜ, τα επικουρικά ταμεία των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες όπου «αν δεν ληφθούν μέτρα θα είναι αδύνατη η καταβολή των συντάξεων ύστερα από 3 χρόνια». Στον αέρα είναι, σε ό,τι αφορά το εφάπαξ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και πέραν των νέων περικοπών που θα γίνουν, συζητείται το ενδεχόμενο καταβολής ποσών «έναντι» του εφάπαξ που δικαιούνται όσοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Μέσα στο Δεκέμβριο θα έχουν «κλειδώσει» και θα ψηφιστούν οι νέες περικοπές σε επικουρικά και εφάπαξ που θα ισχύσουν από την 1/1/2012.
Στις 14 Δεκεμβρίου θα απαντήσει η Ε.Ε αν επαρκούν τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για τις κύριες συντάξεις με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (έως και 3 έτη το 2012 και, σταδιακά έως το 2015, στο 65ο ή στο 60ό με 40 έτη ασφάλισης), μείωση των συντάξεων και εγγύηση από το κράτος μόνο της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, από το 2015 και μετά.


http://fimotro.blogspot.com