Το σύμπαν μπορεί να φαίνεται σαν μια τεράστια σκοτεινή έκταση, όμως το μέσο χρώμα του είναι στην πραγματικότητα μπεζ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι αστροφυσικοί της NASA Καρλ Γκλέιζμπρουκ και Ίβαν Μπάλντρι, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, μελέτησαν το χρώμα του φωτός που εκπέμπεται από 200.000 γαλαξίες και κατέληξαν ότι το μέσο χρώμα του σύμπαντος είναι μια απόχρωση του μπεζ.
Αυτό το αχνό «κοσμικό γάλα» έχει προκύψει σταδιακά, καθώς κατά τα τελευταία δέκα δισεκατομμύρια χρόνια το μπλε του σύμπαντος σταδιακά χάνεται, όσο κυριαρχούν όλο και περισσότερο τα πιο ερυθρά άστρα. Το χρώμα των άστρων εξαρτάται από την θερμοκρασία τους. Τα καυτά άστρα είναι μπλε, επειδή περισσότερη ενέργεια εκπέμπεται στο μπλε τμήμα του φάσματος, ενώ τα πιο κρύα άστρα εμφανίζονται πιο κόκκινα.
Το σύμπαν διαχρονικά γίνεται λιγότερο θερμό και συνεπώς λιγότερο μπλε. Σύμφωνα με την έρευνα, που επεκτάθηκε σε απόσταση αρκετών δισεκατομμυρίων ετών φωτός (στο χώρο και τον χρόνο), εδώ και έξι δισεκατομμύρια χρόνια το σύμπαν από ένα απαλό τιρκουάζ μετατράπηκε σε μπεζ, πολύ κοντά στο λευκό χρώμα. Ανάλογα με την προσαρμογή του ανθρώπινου ματιού στις διαφορετικές ποσότητες φωτός, το σύμπαν φαίνεται ποικίλει ανάμεσα σε απαλό ροζ, κρεμ και απαλό τιρκουάζ, με το μπεζ, που βρίσκεται κάπου στη μέση, να αποτελεί το μέσο όρο.
Ελευθεροτυπία