Μια νέα ανακάλυψη από αμερικανούς επιστήμονες, το λεγόμενο «τηλεσκόπιο του χρόνου», μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε θεαματική αύξηση, κατά 27 τουλάχιστον φορές, της ποσότητας και ταχύτητας των δεδομένων που στέλνονται μέσω των καλωδίων οπτικών ινών.
Με τον τρόπο αυτό, θα επιταχύνει κι άλλο το ευρυζωνικό Ίντερνετ και τις λοιπές επικοινωνίες, καθώς επίσης θα δώσει νέα ώθηση στο παγκόσμιο διαδίκτυο.
Οι ερευνητές, υπό τον Μαρκ Φόστερ της Σχολής Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ, οι οποίοι παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό “Nature Photonics”, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, κατάφεραν να συμπιέσουν περισσότερες πληροφορίες στα «πακέτα δεδομένων» που ταξιδεύουν στα δίκτυα του Ίντερνετ.
Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι αντί οι παλμοί του φωτός που μεταφέρουν τις πληροφορίες, να εστιάζονται στον χώρο, εστιάζονται στον χρόνο.
Το «τηλεσκόπιο του χρόνου» περιλαμβάνει ακτίνες λέιζερ που συνδυάζονται σε μια μικροσκοπική επιφάνεια πυριτίου για να συμπιέσουν τους παλμούς του φωτός.
Οι ερευνητές έχουν ήδη πετύχει να αυξήσουν κατά 27 φορές την χωρητικότητα σε δεδομένα των τηλεπικοινωνιακών παλμών. Ένας γενικός κανόνας στην φυσική είναι ότι όσο πιο σύντομος είναι ένας παλμός στον χρόνο, τόσο μεγαλύτερο είναι το εύρος ζώνης του και συνεπώς τόσο πιο μεγάλη είναι η ικανότητά του να μεταφέρει δεδομένα.
Μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία (ειδικά για τους αμύητους!) και με την χρήση φακών όπως στα οπτικά τηλεσκόπια, που μεγεθύνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι τον χώρο αλλά τον χρόνο, οι αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να πετύχουν μεγάλη συμπίεση δεδομένων σε ένα σύντομο παλμό φωτός.
Σύμφωνα με τον δρα Φόστερ, το σύστημα, αν και πολύπλοκο, είναι ανθεκτικό, καθόλου ενεργοβόρο και κυρίως συμβατό με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, πράγμα που το καθιστά δυνητικά ελκυστικό για βιομηχανική αξιοποίηση.
Επιπλέον, πέρα από τις τηλεπικοινωνίες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πεδία της χημείας και της βιολογίας, για την μελέτη των πιο μικροσκοπικών και γρήγορων φυσικών διαδικασιών, όπως ο σχηματισμός του μορίου μιας πρωτεϊνης ή οι χημικές αντιδράσεις.
Ελευθεροτυπία