Το 1969 ο Leonard Kleinrock προσπαθούσε να κάνει δύο απομακρυσμένους υπολογιστές να «μιλήσουν» μεταξύ τους. Σήμερα, στα 75 του, βλέπει τις προσπάθειες του να μετουσιώνονται σ’ αυτό που γνωρίζουμε ως Διαδίκτυο…
O κ. Leonard Κleinrock ποτέ δεν φαντάστηκε ότι το Facebook, το Twitter ή το YouTube θα ήταν οι εκφάνσεις μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης που φέρει τον τίτλο Διαδίκτυο. Πριν από 40 χρόνια, στις 29 Οκτωβρίου του 1969, ο Kleinrock όντας επικεφαλής μιας πανεπιστημιακής ομάδας αποπειράθηκε να «φέρει σ' επαφή» έναν υπολογιστή του UCLA με άλλον ένα που βρισκόταν σ' ερευνητικό ινστιτούτο.
Ο Kleinrock ήταν βέβαιος τότε πως η μοίρα των υπολογιστών ήταν να διασυνδέονται μεταξύ τους και να δημιουργούν ένα τόσο απλό δίκτυο προς χρήση, όσο αυτό των τηλεφωνικών γραμμών.
«Νόμιζα ότι συνέδεα υπολογιστή με υπολογιστή, όχι ανθρώπους με ανθρώπους», έγραφε πρόσφατα ο Kleinrock σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. «Ποτέ δεν περίμενα ότι η 99χρονη μητέρα μου θα χρησιμοποιούσε το Internet με τέτοια θέρμη», συμπλήρωσε εντυπωσιασμένος ο Kleinrock.
Ωστόσο, όταν πριν από 47 χρόνια ο Kleinrock προσπαθούσε να υλοποιήσει το όραμά του, καμία από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες -όπως η AT&T- δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το κλειδί τότε ήταν το «σπάσιμο» ψηφιακών πληροφοριών σε πακέτα και την αποστολή τους χωρίς χάσιμο χρόνου. Συγκεκριμένα, οι μηχανικοί όταν ξεκινούσαν να πληκτρολογούν «log» για να αποκτήσουν πρόσβαση στον απομακρυσμένο υπολογιστή, αυτός δεν αναγνώριζε-λάμβανε το «Ο» με αποτέλεσμα η διαδικασία να αποτυγχάνει.
Ένα δίκτυο με παρελθόν
Η ομάδα του Κleinrock κατόρθωσε να αποκτήσει πρόσβαση με μια δεύτερη προσπάθεια, στέλνοντας ψηφιακά πακέτα μεταξύ υπολογιστών του «διάσημου» και «ιστορικού» ARPANET, το οποίο ήδη βρισκόταν σε διαδικασία εξέλιξης και χρήσης από το 1958.
Αυτό που έμελε να ακολουθήσει, ήταν η προσθήκη ορισμένων υπερ-υπολογιστών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και το άνοιγμα της online κοινότητας κυρίως ανάμεσα στους επιστήμονες. «Το Ιnternet υπήρχε τότε, απλά δεν ήταν γνωστό στον κ. 'Τάδε' στην άλλη άκρη της γειτονιάς», σχολιάζει με χιούμορ ο Kleinrock και θυμάται το πρώτο spam που, κατ' αυτόν έκανε την εμφάνισή του τον Απρίλιο του 1994.
«Αρχίζαμε να στέλνουμε e-mail πίσω σ' αυτούς τους τύπους λέγοντάς τους 'Σταματήστε'. Στείλαμε τόσο πολλά mail που ο υπολογιστής τους κατέρρευσε. Ήταν η πρώτη αρνητική απάντηση σε υπηρεσία».
Ο σήμερα 75χρονος Kleinrock βλέπει ότι το Internet εξαπλώνεται σχεδόν στα πάντα και προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί «έξυπνο» λογισμικό που «θα κάνει» τις συναλλαγές των ανθρώπων online. Ωστόσο, όπως λέει o Tim Berners Lee, ένας εκ των δημιουργών του World Wide Web, η διαδικτυακή τεχνολογία δεν πρέπει να μας λέει τι είναι σωστό και τι λάθος. Αυτό είναι δουλειά της ανθρωπότητας…».
Καθημερινή