2 Οκτ 2009

Βρέθηκε ένας δρόμος για την «πηγή της νεότητας»

Ίσως τελικά η πηγή της νεότητας να μην είναι μύθος, καθώς μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα κατάφερε να βρει τρόπους για να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής ποντικών και πιθήκων στο εργαστήριο. Για άγνωστους λόγους, τα θηλυκά πειραματόζωα ωφελήθηκαν πολύ περισσότερο από τα αρσενικά!
Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL), υπό τον καθηγητή Ντομινίκ Γουίδερς, όπως αναφέρουν σε εργασία τους στο περιοδικό “Science”, πέτυχαν, με μια χειραγώγηση των γονιδίων, η οποία μιμείται τα οφέλη για την υγεία από την μείωση της λήψης θερμίδων, να αυξήσουν κατά 20% τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων. Κατάφεραν, παράλληλα, να μειώσουν τον αριθμό των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Οι ερευνητές, με γονιδιακούς χειρισμούς, μπλόκαραν την παραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεϊνης (της S6K1). Προηγούμενες έρευνες, ήδη από τη δεκαετία του ΄30, είχαν δείξει ότι, με την κατάλληλη δίαιτα, η μείωση της λήψης θερμίδων κατά 30% από τα τρωκτικά και –πιο πρόσφατα- από τους πιθήκους μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής τους μέχρι και 40% και ακόμα να την κάνει πιο υγιή.

Μπλοκάροντας την πρωτεϊνη αυτή, που εμπλέκεται στον τρόπο που αντιδρά το σώμα όταν απορροφά την τροφή, οι βρετανοί επιστήμονες πέτυχαν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα επέκτασης της ζωής, χωρίς καν να χρειαστεί να αλλάξει η δίαιτα των πειραματόζωων.

Τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια έζησαν 950 μέρες, δηλαδή 160 μέρες τουλάχιστον περισσότερες από τα κοινά ποντίκια. Σε ηλικία 600 ημερών (όσο ένας μεσήλικας άνθρωπος), τα ποντίκια ήσαν λεπτότερα, πιο ενεργητικά, με πιο δυνατά οστά, πιο υγιή και πιο έξυπνα σε σχέση με τα κοινά ποντίκια.

Επίσης τα κύτταρα-Τ του ανοσοποιητικού συστήματός τους ήσαν πιο «νεανικά», πράγμα, κατά τους ερευνητές, που συντελεί στην βραδύτερη γήρανση και στην αποφυγή ασθενειών. Τα ευεργετικά αποτελέσματα ήσαν πιο έντονα στα θηλυκά γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, ενώ τα αρσενικά ποντίκια είχαν μικρή επέκταση του χρόνου ζωής τους και μικρότερη ωφέλεια στην γενικότερη κατάσταση της υγείας τους. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν ήταν σαφές γιατί παρατηρείται αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.

«Είμαστε ξαφνικά πολύ πιο κοντά σε θεραπείες κατά της γήρανσης, από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο ερευνητής Ντέηβιντ Τζεμς του UCL. Όπως είπε, «το επόμενο λογικό βήμα είναι να δούμε αν μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση στους ανθρώπους» με την χρήση κάποιου φαρμάκου. Ήδη διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες προσπαθούν να αναπτύξουν φάρμακα, τα οποία θα ρυθμίζουν κατάλληλα την πρωτεϊνη S6K1.

Τέσσερα στάδια ζωής θα έχει ο άνθρωπος
Περισσότερα από τα μισά μωρά που γεννιούνται στη Βρετανία και σε άλλα εύπορα κράτη, θα ζήσουν μέχρι και 100 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα από Δανούς επιστήμονες που δημοσιεύθηκε στην ιατρική εφημερίδα “The Lancet”.

Στοιχεία από 30 αναπτυγμένες χώρες δείχνουν ότι από το 1950, η πιθανότητα επιβίωσης μετά τα 80 χρόνια ζωής, έχει διπλασιαστεί και για τα δύο φύλα. Από το 1840 που ξεκίνησαν να αυξάνονται τα ετη ζωής, δεν υπήρξε ποτέ σημάδι επιβράδυνσης, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Κάρε Κρίστενσεν, επικεφαλής της έρευνας.

Το 1950 η πιθανότητα να ξεπεράσει κάποιος τα 80 με 90 χρόνια ζωής, ήταν 15% - 16% για τις γυναίκες και 12% για τους άντρες. Το 2002, τα στατιστικά αυτά αυξήθηκαν στο 37% και 25% αντίστοιχα.

Οι ερευνητές μάλιστα υποδεικνύουν ότι τώρα οι άντρες θα μεταβαίνουν από τέσσερα στάδια ζωής: παιδιά – έφηβοι– νέοι– ηλικιωμένοι – πολύ ηλικιωμένοι.

Ο καθηγητής Κρίστενσεν θεωρεί ότι αυτές οι αλλαγές οφείλοντα στις βελτιώσεις διάγνωσης και αντιμετώπισης σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αν αυξηθούν οι ηλικιωμένοι και πολύ ηλικιωμένοι θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αλλαγές στα συστήματα υγείας.

"Η παρούσα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι όχι μόνο θα ζουν περισσότερο, αλλά θα ζουν και με λιγότερα προβλήματα λειτουργίας", δήλωσε ο καθηγητής.

"Δεν θα προστεθούν μόνο χρόνια στη ζωή μας αλλά και ζωή στα χρόνια μας", υποστήριξε ο καθηγητής και πρόεδρος της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Άλαν Μάριον Ντέιβις.

Ελευθεροτυπία