1 Σεπ 2009

Δωρεάν laptop για τα πρωτάκια: Τεχνικές προδιαγραφές

Στη δωρεάν παροχή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές της Α' Γυμνασίου όλων των σχολείων της χώρας προχωρεί η κυβέρνηση. Υστερα από συνεργασία με τον πρωθυπουργό, οι υπουργοί Παιδείας και Οικονομίας Α. Σπηλιωτόπουλος και Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσαν χθες την έναρξη του σχετικού προγράμματος που καλύπτει περίπου 126.000 μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, αλλά και περισσότερους από 5.000 καθηγητές οι οποίοι θα αναλάβουν τουλάχιστον μία ώρα διδασκαλίας στην Α΄ Γυμνασίου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το κόστος της πρωτοβουλίας ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος της «Ψηφιακής Τάξης», η οποία περιλαμβάνει ακόμη την προμήθεια 5.000 διαδραστικών πινάκων για τα σχολεία, ενώ ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως «επένδυση στον ψηφιακό κόσμο του μέλλοντος της χώρας». Στην πράξη, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα διανεμηθεί από τα σχολεία στους γονείς κάθε μαθητή της Α' Γυμνασίου ένα κουπόνι αξίας 450 ευρώ για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Για την ακρίβεια, κάθε κουπόνι θα ανταλλάσσεται (χωρίς την καταβολή χρημάτων) με ένα laptop το οποίο θα πληροί συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές (οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών έχουν ήδη ετοιμάσει κατάλληλα μοντέλα). Αντίθετα, δεν θα μπορεί ο γονέας να προμηθευτεί για το παιδί του άλλον, ακριβότερο υπολογιστή πληρώνοντας τη διαφορά στην τιμή. Αυτό αποφασίστηκε ύστερα από παρέμβαση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου προκειμένου να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών για το καλύτερο laptop.

Κάθε διανεμόμενος υπολογιστής θα περιέχει σε ηλεκτρονική μορφή (pdf) όλα τα βιβλία του Γυμνασίου καθώς και δεκαέξι εκπαιδευτικά προγράμματα (software). Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας, από φέτος σε κάθε τμήμα θα διδάσκονται και με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή τουλάχιστον δύο μαθήματα της Α’ Γυμνασίου από τα εξής τέσσερα: Γεωγραφία, Ιστορία, Βιολογία - Φυσικές Επιστήμες και Μαθηματικά.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ: 1,3 GHZ
ΟΘΟΝΗ: 10 INCH / 1024 X 768 PIXELS
ΜΝΗΜΗ (RAM): 1024 ΜΒ DDR2
ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: 160 GB / 5400 RPM
ΘΥΡΕΣ USB: 2
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: 5,5 ΩΡΕΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ: WIN XP ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
ΒΑΡΟΣ: ΕΩΣ 1,5 ΚΙΛΟ
ΕΓΓΥΗΣΗ: 3 ΕΤΗ
Πηγή: madata.gr