6 Σεπ 2009

Οι καλύτεροι κατώτατοι μισθοί


Αν είστε απογοητευμένος με τον χαμηλό μισθό σας και την ένταξή σας στη γενιά των 700 και κάτω ευρώ, υπάρχει λύση. Η μετανάστευση.

Αν δεν μπορείτε να βγάλετε το μήνα ή να πείσετε την τράπεζα να σας δώσει δάνειο, μπορείτε να καταφύγετε στο Λουξεμβούργο, όπου ο κατώτατος μισθός αποτελεί όνειρο για τους περισσότερους εργαζόμενους στην Ελλαδα.

Οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς και οδοκαθαριστές στο Λουξεμβούργο κερδίζουν κατά μέσο όρο 1413 ευρώ το μήνα, δηλαδή 16.956 ευρώ το χρόνο και θεωρούνται φυσικά οι πιο άσχημα αμειβόμενοι στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην κορυφή όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού και ακολουθούν η Ολλανδία(1336€), το Βέλγιο(1254€), η Γαλλία(1189€), η Βρετανία(1159€) και η Ιρλανδία(1152€).

Μάλιστα στην Ιρλανδία οι εργαζόμενοι έδωσαν μάχη για τους μισθούς τους, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης έβαλε ιδέες στους εργοδότες.

Επίσης το γεγονός ότι υπάρχει σημαντικό μεταναστευτικό ρεύμα από την ανατολική Ευρώπη προς την Ιρλανδία και άλλες χώρες, δημιούργησε πίεση στους μισθούς, λόγω του ότι πολλοί εκμεταλλεύονται την ανάγκη των μεταναστών, δίνοντάς τους ελάχιστα χρήματα.

Οι μετανάστες απο την ανατολική Ευρώπη, έχοντας εξευτελιστικούς κατώτατους μισθούς στις χώρες τους, είναι βέβαια πρόθυμοι να δεχθούν οποιαδήποτε αμοιβή κάτω από τον βασικό μισθό της χώρας, όπου μεταναστεύουν. Για παράδειγμα ο κατώτατος μισθός στη Λετονία είναι 343 ευρώ και στη Βουλγαρία 240 ευρώ.

Στις Σκανδιναβικές χώρες από την άλλη, δεν υπάρχει η έννοια του κατώτατου μισθού, που ορίζεται από το κράτος, καθώς υπογράφονται συλλογικές συμφωνίες μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών-εργαζομένων.

Η τάση στη δυτική Ευρώπη είναι η μείωση των μισθών, με αφορμή την κρίση και πραγματική αιτία την αναζήτηση της μεγιστοποίησης των κερδών των εργοδοτών και του εκφυλισμού της δράση των συνδικάτων, στα οποία ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι γυρίζουν την πλάτη.

Η Ελλάδα επισήμως βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστας με κατώτατο μισθό τα 723 ευρώ, στα λόγια βεβαίως, διότι στην πράξη γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρόποι για να μην υπάρχει κατώτατο όριο στις αμοιβές.

Πάντως, αν η μετανάστευση μοιάζει ακραία λύση, ίσως θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, που λαμβάνουν μισθούς πείνας και πολλοί από αυτούς δεν θα δουν ποτέ τον κατώτατο μισθό του Λουξεμβούργου(ούτε ως ανώτατο μισθό), να διεκδικήσουν αυτά που αξίζει η εργασία τους, δρώντας συλλογικά και μακριά από τον καναπέ τους.
Πηγή: news247.gr