28 Σεπ 2009

Το «χωριό του θανάτου»


Στην επαρχία Guangdong της νότιας Κίνας βρίσκεται το μικρό χωριό Shangba, το οποίο είναι γνωστό ως το «χωριό του θανάτου». Έχει κερδίσει αυτό το όνομα, επειδή ο καρκίνος έχει χτυπήσει τις ζωές του 80% του συνολικού πληθυσμού του και πλέον κανένας από τους κατοίκους του δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Η αιτία για τα υπερβολικά κρούσματα καρκίνου εντοπίζεται στον ποταμό Hengshui, ο οποίος είναι τόσο μολυσμένος που οι ντόπιοι τον αποκαλούν «ο νεκρός ποταμός». Τα νερά έχουν πάρει πλέον πορτοκαλί χρώμα και είναι τόσο ιξώδη που μετά βίας κυματίζουν όταν φυσάει. Στο χωριό Shangba, ο ποταμός όχι μόνο δεν είναι μέσο διατήρησης στη ζωή, αλλά σπέρνει το θάνατο.

Το καλλιεργήσιμο έδαφος επίσης μολύνεται από τα βαριά μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε παρακείμενο εργοστάσιο, για την κατασκευή μπαταριών, τμημάτων υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Οι τεράστιες ποσότητες ρυπογόνων ουσιών που ρίχνει στο ποτάμι η εταιρία κρατικών συμφερόντων Guangdong Dabaoshan Mining πολλαπλασιάζουν την περιβαλλοντική καταστροφή.

Το ποτάμι αυτό είναι η μόνη διαθέσιμη πηγή νερού. Εξαιτίας του μολύνεται και όλη η γύρω περιοχή,και οι κάτοικοι της Shangba δεν μπορούν να αποφύγουν τις άκρως βλαβερές συνέπειες της μόλυνσης. «Εάν εξετάσετε το ρύζι, θα δείτε ότι είναι άκρως τοξικό. Όμως εμείς το τρώμε, γιατί αλλιώς θα λιμοκτονήσουμε. Αν αναρωτιέστε εάν το πουλάμε, φυσικά και το κάνουμε. Είναι θέμα επιβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους κατοίκους της περιοχής.

Σχετική έρευνα την οποία διεξήγε ένα περιφερειακό ερευνητικό κέντρο κατέληξε στο συμπέρασμα πως ένας από τους σημαντικότερους ρύπους είναι ο μόλυβδος, του οποίου το ποσοστό ήταν 15 φορές υψηλότερο από το όριο που έχει θέσει το κινεζικό Χημείο του κράτους. Επίσης, βρέθηκαν υπερβολικά ποσοστά καδμίου, ενός βαρέως μετάλλου που είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία, καθώς επίσης και ψευδάργυρου, ο οποίος σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψουν το συκώτι και να προκαλέσει καρκίνο.

Πέρυσι στο χωριό, έξι άνθρωποι, ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, σκοτώθηκαν από την επάρατη νόσο. Δύο κοριτσάκια ηλικίας 12 και 18 χρονών, έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο των νεφρών και του στομάχου - τύποι καρκίνου που σπάνια επηρεάζουν τα παιδιά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το υψηλό ποσοστό τέτοιου είδους καρκίνων οφείλεται στην κατάποση μολυσμένου νερού.

«Όλα τα ψάρια πέθαναν. Ακόμη και τα κοτόπουλα και οι πάπιες που ήπιαν από τον ποταμό πέθαναν. Εάν βάλετε το πόδι σας στο νερό, θα πάθετε αναφυλαξία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Shuncai, ένας 34χρονος καλλιεργητής ρυζιού που έχει ζήσει στο χωριό Shangba όλη του τη ζωή.

Κάθε χρόνο, περίπου 460.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα στην Κίνα λόγω της μόλυνσης του αέρα και των υδάτων, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα «χωρια του θανάτου» δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, προειδοποιεί η Greenpeace. Υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες μικρά χωριά, που υφίστανται τις συνέπειες της ραγδαίας οικονομικής επέκτασης της χώρας. Όλες αυτές οι κοινότητες έχουν υψηλά ποσοστά καρκινοπαθών, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην ρύπανση του περιβάλλοντος.

Πηγή: tvxs.gr