Μια σπάνια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που σχετίζεται με το βιολογικό ρολόι μειώνει την καθημερινή ανάγκη για ύπνο κατά δύο ώρες, αναφέρουν Αμερικανοί στο κορυφαίο περιοδικό Science.
H μετάλλαξη εντοπίστηκε μόνο σε δύο άτομα -μάνα και κόρη- θα μπορούσε όμως να αποκαλύψει στοιχεία για τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού γενικά.
Την ανακάλυψη υπογράφουν οι ίδιοι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι το 2001 ανακάλυψαν ένα γονίδιο που κάνει τους φορείς να κοιμούνται «με τις κότες», από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 3.30 το πρωί.
Η ομάδα του Δρ Γινγκ-Χούι Φου ανακάλυψε τώρα μια μετάλλαξη που επηρεάζει όχι την ώρα κατάκλισης αλλά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές εντόπισαν μια 69χρονη γυναίκα και την 44χρονη κόρη της, οι οποίες κοιμούνται μόνο έξι ώρες την ημέρα, αντί για οκτώ έως εννέα στους περισσότερους ανθρώπους.
Οι δύο γυναίκες δεν ακολοθούν το πρόγραμμα της υπόλοιπης οικογένειας, καθώς ξαπλώνουν κατά τις 10 το βράδυ και ξυπνούν κατά τις 4 το πρωί, χωρίς να παρουσιάζουν παρενέργειες από το λιγοστό ύπνο.
Οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες φέρουν μια μετάλλαξη στο γονίδιο DEC2 που σχετίζεται με τους κιρκαδικούς ρυθμούς, δηλαδή το βιολογικό ρολόι.
Είναι μια μάλλον σπάνια μετάλλαξη, δεδομένου ότι δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα από τα 250 αποθηκευμένα άλλα δείγματα που εξέτασαν οι ερευνητές.
Η επίδραση του γονιδίου στον ύπνο επιβεβαιώθηκε όταν η ερευνητική ομάδα εισήγαγε την ίδια μετάλλαξη σε μύγες και ποντίκια εργαστηρίου. Τα ζώα κοιμούνταν λιγότερο και χρειάζονταν λιγότερο ύπνο για να συνέλθουν έπειτα από περιόδους αναγκαστικής αϋπνίας.
Πηγή: fatsimare.net
Βασιλικός – Εθνικός – Βασιλικός και πάλι… Εθνικός Κήπος
Πριν από 7 ώρες