4 Αυγ 2009

Το facebook φοράει ράσα

Συναγωνίζεται σε αριθμό φαν τα γκρουπάκια του facebook που είναι αφιερωμένα σε τραγουδιστές, ηθοποιούς και πολιτικούς. Το γκρουπ «Γέρων Παΐσιος- Εlder Ρaisios» ήδη αριθμεί 65.944 μέλη.

Πρόκειται για τον αγιορείτη μοναχό, γέροντα Παΐσιο, που απεβίωσε το 1994. Στο γκρουπ μπορεί να διαβάσει κάποιος δεκάδες ρήσεις του μοναχού, να ακούσει ηχητικά αποσπάσματα από ομιλίες του και συζητήσεις του με πιστούς, να δει βιντεάκια. Πολυπληθές είναι ακόμη ένα θρησκευτικό γκρουπάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο της Αίγινας. Μέλη σ΄ αυτό έχουν γίνει περίπου 3.500 άνθρωποι. Όπως αποδεικνύεται όμως, ισχυρή παρουσία στο facebook έχουν και δεκάδες Έλληνες ιερείς, στην πλειονότητά τους νέοι. Έχουν δημιουργήσει profiles και έχουν μετατρέψει το facebook σε... faithbook! Αρκετοί από αυτούς μπήκαν, όπως λένε, στη διαδικτυακή κοινότητα όχι για να αναζητήσουν φίλους αλλά για να επικοινωνήσουν με τους πιστούς και να ακούσουν τις απόψεις τους. Άλλοι έχουν φτιάξει γκρουπ με στόχο να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες των ενοριών τους.

Πριν από λίγες ημέρες ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Ουέστμινστερ στην Αγγλία, Βίνσεντ Νίκολς, προειδοποίησε για τους κινδύνους του facebook λέγοντας ότι ωθεί τους νέους σε επιφανειακές φιλίες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αυτοκτονίες. Στην Ελλάδα πάντως όχι μόνο δεν υπάρχουν τέτοιες προειδοποιήσεις αλλά αρκετοί Έλληνες ιερείς χρησιμοποιούν το facebook για να προσεγγίσουν τους πιστούς.

Για όσους αναρωτιούνται τι δουλειά έχουν οι ιερείς στο facebook, να τι απαντάει στα «ΝΕΑ» ο π. Ιερόθεος, νεαρός ιερέας από το Κρανίδι Αργολίδος που διατηρεί δικό του profile και συμμετέχει σε συζητήσεις για την Εκκλησία. «Το προφίλ στο facebook το άνοιξα αψήφιστα στην αρχή. Τελικώς, κατέληξα να ασχολούμαι, όταν οι περιστάσεις και διακονίες μάς επιτρέπουν, μαζί με τους εκεί φίλους και αδελφούς... Αρκετοί είναι συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μου. Φίλοι από τις σχολές όπου έχω φοιτήσει, από τις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως μας. Παιδιά κληρικών που μας έκαναν add!».

Συμπληρώνει επίσης πως δεν ψάχνει για φίλους στο facebook «αλλά διάφοροι με προσθέτουν και εγώ τους αποδέχομαι όπως έκανε ο Κύριός μας με κάθε έναν που του ζητούσε τη συμπαράστασή του, ακόμη και την παρέα...».

Μπορεί όμως το facebook να βοηθήσει τους νέους να έρθουν πιο κοντά στην Εκκλησία; «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, κανένας δεν πάει στον ναό μέσω facebook. Αλλά δεν ξέρω τι στοιχίζει στην κάθε ψυχή που έρχεται εκεί και με ρωτάει διάφορα πράγματακαι επί προσωπικού σε κατ΄ ιδίαν μηνύματά μας», λέει.

Στην ερώτηση εάν το Ίντερνετ αποτελεί εργαλείο για να πλησιάσουν οι νέοι την Εκκλησία, ο π. Ιερόθεος απαντά ότι δεν απορρίπτει τις νέες τεχνολογίες και προσθέτει ότι η κριτική και η συζήτηση στο Ίντερνετ ακόμη και με ανθρώπους που απορρίπτουν τους κληρικούς κάνουν καλό.

Παράπονα στο wall
«”Εκκλησία... Έτσι σε θέλω”. Φίλοι και φίλες, ας συζητήσουμε και ας δούμε τι θέλουμε από την Εκκλησία. Τι μας απωθεί; Τι μπορούμε να κάνουμε...». Αυτήν την ερώτηση απευθύνει στους πιστούς μέσα από το group που δημιούργησε στο facebook ο διάκονος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας π. Αρκάδιος στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Το group αριθμεί δεκάδες μέλη.

Μάλιστα αρκετοί είναι οι νέοι που έχουν απογοητευθεί από την Εκκλησία και δεν διστάζουν να τα “ψάλλουν” στους παπάδες για τα σκάνδαλα.

Ένας νεαρός για παράδειγμα γράφει «ωραίο το θεματικό περιεχόμενο και η πρωτοβουλία» αλλά απευθύνει και μία ερώτηση στον π. Αρκάδιο: «Μπορεί τελικά ένα γκρουπ να αλλάξει τη νοοτροπία κάποιων ανθρώπων, που τη νοοτροπία την έχουν δει σαν επιχείρηση; Τη μία στιγμή ο ένας βγαίνει μεγαλέμπορος του Βατοπεδίου (...). Και πολλοί άλλοι, όλη αυτή την προσφορά που τους έχει δοθεί τη βλέπουν σαν κομπίνα (...)».
Στο Δίκτυο και οι «ζηλωτές»

«”ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ θα καταστραφούν. Θα σβήσουν από τον χάρτη, διότι είναι ένα έθνος το οποίο δεν προέκυψε από την ευλογία του Θεού...» (σ.σ.: πρόκειται για τη γνωστή προφητεία του Αγίου Κοσμά).

Η παραπάνω φράση προέρχεται από το γκρουπ στο facebook με τον τίτλο «Ζωντανή Ορθοδοξία».

Αριθμεί 815 μέλη και στην πρώτη σελίδα δεσπόζει η φωτογραφία του γκρουπ με τον δικέφαλο αετό, την ελληνική σημαία και μία εκκλησία.

Ο επισκέπτης θα δει κι άλλες παρόμοιες «προφητείες» που αναφέρονται στην Τουρκία και τις... αλύτρωτες πατρίδες.

Το αστέρι της Βεργίνας έχει στη φωτογραφία το γκρουπ «Ηellas Οrthodoxy». Υπάρχουν κι εδώ...

υπερπατριωτικού χαρακτήρα σχόλια. Όπως το «με όρθιο κεφάλι, Βυζάντιο και πάλι» που έχει γράψει ένα από τα μέλη στο wall.

Υπάρχουν και κάποιοι που δεν λένε να συμβιβαστούν με τις νέες ταυτότητες στις οποίες εδώ και χρόνια δεν αναγράφεται το θρήσκευμα. Το γκρουπ «Επιστροφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες» έχει 710 μέλη και πολλοί ζητούν να τους επιτραπεί να γράφουν το θρήσκευμα στην ταυτότητά τους.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ