4 Αυγ 2009

Η ναυτία της εγκύου ένδειξη για έξυπνα παιδιά

Νεώτερη μελέτη υποστηρίζει ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που υπέφεραν από πρωινή αδιαθεσία στην εγκυμοσύνη, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ ευφυΐας (IQ), μνήμης και λεκτικών δεξιοτήτων.

Οι μέλλουσες μητέρες που έχουν αναγούλες και ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γεννούν παιδιά με υψηλό δείκτη ευφυΐας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη Καναδών επιστημόνων από το νοσοκομείο για άρρωστα παιδιά στο Τορόντο.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό Pediatrics, όπου και δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 121 παιδιών ηλικίας 3-7 ετών που εξετάστηκαν, όσα είχαν γεννηθεί από μητέρες που υπέφεραν από πρωινή αδιαθεσία εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ ευφυΐας (IQ), μνήμης και λεκτικών δεξιοτήτων.

Επιπρόσθετα, βρήκαν ότι η χορήγηση συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος για την αντιμετώπιση της ναυτίας στην εγκυμοσύνη δεν φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα της μελέτης. Το αντίθετο μάλιστα. Τα παιδιά που είχαν μητέρες που λάμβαναν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία, είχαν τις καλύτερες επιδόσεις σε συγκεκριμένα τεστ.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η ναυτία και ο εμετός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχουν επιβλαβείς συνέπειες. Στην πραγματικότητα, ενδεχομένως βελτιώνουν μακροπρόθεσμα την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού», σχολιάζει τη επικεφαλής της μελέτης δρ. Irena Nulman.

Η ναυτία και ο εμετός είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν προκειμένου να αναπτυχθεί ο πλακούντας, μια θεωρία υποστηρίζει ότι αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν μια υγιή κύηση.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει την πρωινή αδιαθεσία της μέλλουσας μητέρας με χαμηλή συχνότητα αποβολών. Ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό δεν είναι πάντα κολόηθες, καθώς υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εγκύων οι οποίες εκδηλώνουν μια σοβαρή κατάσταση (hyperemesis gravidarum) που χαρακτηρίζεται από επίμονη ναυτία και εμετό και που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υποσιτισμό και απώλεια βάρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ