11 Αυγ 2009

Ζει το... DΝΑ του Μεγαλέξαντρου;

Είναι ή δεν είναι οι κάτοικοι του χωριού Μαλάνα στα Ιμαλάια απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Η εξέταση DΝΑ θα δώσει οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα- θρύλο, που έχει απασχολήσει πολλούς ιστορικούς και μελετητές.

Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες δημοκρατίες του κόσμου, αλλά χωρίς αμφιβολία είναι η πιο απομονωμένη. Το ινδικό χωριό Μαλάνα βρίσκεται στα 3.000 μέτρα στα Ιμαλάια και για να φτάσει κανείς απαιτούνται οκτώ ώρες πεζοπορία από το κοντινότερο χωριό, το Γιάρι. Ένα σχέδιο, όμως, για τη διάνοιξη ενός δρόμου που θα οδηγεί στο τοπικό φράγμα, μπορεί να κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για ταξιδιώτες και μελετητές. Οι δεύτεροι, σημειώνει η «Daily Τelegraph», δεν βλέπουν την ώρα να φτάσουν στην κοιλάδα του Κουλού για να πιστοποιήσουν μέσω της εξέτασης DΝΑ εάν οι κάτοικοι του χωριού είναι πράγματι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως θέλει ο θρύλος. «Τα χαρακτηριστικά τους είναι ευρωπαϊκά. Ακόμη και το πολιτικό τους σύστημα μπορεί να είναι ελληνικής καταγωγής. Είναι πανάρχαιο και μοναδικό σε ολόκληρη την περιοχή», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Σουηδός καθηγητής Ρ.Κ. Βάιντ.

Ο ιερέας
Ο τοπικός ιερέας δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη: «Δεν είναι αλήθεια ότι ο στρατός του Αλεξάνδρου έφτασε εδώ. Η θεά μας χτύπησε τους στρατιώτες του και τους σκότωσε όλους», λέει στον απεσταλμένο της «Daily Τelegraph». Τα λόγια του ιερωμένου δεν απέχουν καθόλου από το πνεύμα της κοινότητας: στη Μαλάνα οι ξένοι δεν ήταν ποτέ καλοδεχούμενοι. Οι μεικτοί γάμοι απαγορεύονται, η διάλεκτος που μιλούν οι κάτοικοι δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες της περιοχής και εάν ο επισκέπτης αγγίξει κάποιον ντόπιο, τιμωρείται με πρόστιμο. Το πιθανολογούμενο ως «ελληνικής καταγωγής» πολιτικό σύστημα προβλέπει την εκλογή τοπικού κοινοβουλίου, ενώ οι διαφορές ανάμεσα στις περίπου 200 οικογένειες του χωριού λύνονται από ένα δικαστήριο. Ο θρύλος για τους προγονικούς δεσμούς με τους Μακεδόνες ενισχύεται και από το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι είναι ξανθοί με ανοικτό δέρμα και χρώμα ματιών.

Σύμφωνα με αυτό τον θρύλο, η Μαλάνα ιδρύθηκε από στρατιώτες του Αλεξάνδρου μετά τη νίκη του Μακεδόνα στρατηλάτη επί του Ινδού βασιλιά Πώρου στον Υδάσπη ποταμό το 326 π.Χ. Οι στρατιώτες αυτοί, εξαντλημένοι από τις ατέλειωτες μάχες κατέφυγαν στα Ιμαλάια ιδρύοντας μια κοινότητα, η οποία λόγω θέσης θα αποτελούσε ένα φυσικό τείχος προστασίας. Η εξέταση DΝΑ θα δώσει οριστική απάντηση στον θρύλο, ο οποίος έχει γοητεύσει πολλούς ιστορικούς.

Χασίς
Την απομόνωση της κοινότητας δεν ενόχλησαν κατά καιρούς μόνον οι μελετητές και οι ιστορικοί αλλά και οι λάτρεις του χασίς. Οι γνώστες διατείνονται ότι στη Μαλάνα παράγεται η καλύτερη ποικιλία κάνναβης στον κόσμο, η Μαλάνα Κριμ, η αξία της οποίας έχει αναγνωριστεί πολλές φορές στο «Cannabis Cup» του Άμστερνταμ.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ