19 Αυγ 2009

Δοκιμάζεται χάπι κατά των γηρατειών

Το χάπι που θα κρατά μακριά τα γηρατειά και τις ασθένειες σε προχωρημένη ηλικία αναζητούν οι επιστήμονες. Και μπορεί να μην το έχουν παρασκευάσει ακόμη, έχουν βρει όμως το πώς θα το φτιάξουν, καθώς και το ποιο θα είναι το κύριο συστατικό του.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York Times, οι έρευνες γίνονται σε δύο άξονες: Τις γονιδιακές αλλαγές και τις χαμηλές θερμιδικά δίαιτες. Και στις δύο περιπτώσεις, οι οποίες ήδη δοκιμάστηκαν σε ποντίκια, είχαν ως αποτέλεσμα τα πειραματόζωα να ζήσουν κατά 30 ή ακόμη και κατά 40% περισσότερο απ’ ό,τι ζούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τα γονίδια, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει (και μάλιστα σε αφθονία ) κύτταρα τα οποία ενεργοποιούνται όταν ενεργειακά αποθέματα είναι χαμηλά. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν οι χαμηλές θερμιδικά δίαιτες. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να «μιμηθούν» την χαμηλή λήψη θερμίδων και να «ξεγελάσουν» το σώμα, το οποίο στο μέλλον θα νομίζει ότι κάνει δίαιτα, ενώ στην ουσία δεν θα συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μεταξύ αυτών των φαρμάκων η πλέον σημαντική θεωρείται η ρεσβερατρόλη, μία ουσία που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και του κόκκινου κρασιού.

Με λίγα λόγια, αναζητούν τον τρόπο να φτιάξουν χάπι από ουσία κόκκινου σταφυλιού ή κόκκινου κρασιού για να καταπολεμήσουν το γήρας!

Το εάν οι ερευνητές καταφέρουν να κρύψουν μια για πάντα την ηλικία μας, αυτό θεωρείται άγνωστο. Όμως, επί της ουσίας, κανείς δεν απαντά εάν πραγματικά ο κόσμος θέλει κάτι τέτοιο.

Πηγή: star.gr