10 Αυγ 2009

Το άλογο-νάνος που μοιάζει με γάτα

Η ράτσα του είναι ούτως ή άλλως μίνι διαστάσεων, όμως ο Κόντα είχε τη διπλή ατυχία να γεννηθεί νάνος! Ετσι σήμερα αυτό το πανέμορφο άλογο ύψους μόλις 59 εκατοστών αποφεύγει να συναναστρέφεται τους ομοίους του, αφού δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει ως ίσος προς ίσον, και αποζητά την παρέα μικρότερων ζώων.

Ο Κόντα, που ανήκει στη φυλή αλόγων «αμερικανική μινιατούρα», αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας εξαιτίας των μικροσκοπικών διαστάσεών του, όμως σήμερα είναι μια χαρά και απολαμβάνει τη ζωή ενός καλομαθημένου κατοικίδιου ζώου. «Δεν ήταν μεγαλύτερος από μια γάτα όταν γεννήθηκε» λέει ο κτηνίατρος Αντι Λιντς. «Λίγο μετά τη γέννησή του διαγνώσαμε ότι επρόκειτο για νάνο».

Η περίπτωση του Κόντα είναι σπάνια και ο κτηνίατρός του δηλώνει έκπληκτος που το δεκατριών μηνών άλογο χαίρει πλέον άκρας υγείας παρά τα αμέτρητα προβλήματα που αντιμετώπισε. Το γενναίο ζώο υποβλήθηκε σε απανωτές επεμβάσεις, αφού έπρεπε να επιδιορθωθούν τα κοντόχοντρα και στραβά πόδια του για να μπορέσει να σταθεί όρθιο και να περπατήσει. Παρ’ όλ’ αυτά, η μούρη του παραμένει περίεργη, με κύρια χαρακτηριστικά τα προεξέχοντα μάτια και σαγόνια, τα υπερυψωμένα ρουθούνια και τη ρυτιδιασμένη μύτη.

Με δεδομένη την άσχημη κατάσταση της υγείας του ο δρ Λιντς θεωρούσε αρχικά ότι το ζώο έπρεπε να θανατωθεί, όμως η 23χρονη νοσοκόμα Κάρεν Στέφερσον εντυπωσιάστηκε από την ανθεκτικότητα και το θάρρος του μικρού αλόγου και έπεισε τον κτηνίατρο να του δώσει μια ευκαιρία. «Τον ερωτεύθηκα αμέσως μόλις τον είδα και σκέφτηκα ότι άξιζε καλή ποιότητα ζωής» εξηγεί χαρακτηριστικά η Στέφερσον, η οποία ανέλαβε την καθημερινή φροντίδα του ζώου.

Ο δρ Λιντς πραγματοποίησε επεμβάσεις συνολικού κόστους 6.000 ευρώ στα πόδια του Κόντα, αλλά ο συνολικός λογαριασμός της κτηνιατρικής περίθαλψης αναμένετααι να ξεπεράσει τα 17.000 ευρώ, αφού οι θεραπείες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Επόμενο βήμα είναι μια εντατική οδοντιατρική αγωγή, προκειμένου να αφαιρεθούν τα ενήλικα δόντια του Κόντα, τα οποία δεν χωράνε μέσα στο μικροσκοπικό στόμα του. Μέχρι στιγμής, πάντως, το άλογο-νάνος έχει αναρρώσει πλήρως από όλες τις επεμβάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί και έχει κερδίσει τη συμπάθεια μικρών και μεγάλων.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: espressonews.gr