21 Αυγ 2009

Τα αρωματικά κεριά μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία

Οσο παράδοξο και εάν ακούγεται, τα αρωματικά κεριά , αν και προσφέρουν μία εξαιρετικά ευχάριστη νότα όπου και εάν χρησιμοποιηθούν, μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης Χημικών στην Ουάσινγκτον ότι ανέλυσαν εργαστηριακά τον καπνό που ελκύονταν από διαφορετικά είδη κεριών. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι όσα κεριά ήταν φτιαγμένα από παραφίνη, ανέδυαν βλαβερές ποσότητες ουσιών όπως το τολουένιο και το βενζόλιο. Ορισμένες μάλιστα από τις ουσίες που ανακαλύφθηκαν έχουν συνδεθεί επανειλημμένα με την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος, το άσθμα, ή σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, τα κεριά που είναι φτιαγμένα από καθαρό κερί μέλισσας ή σόγια είναι ακίνδυνα για την υγεία, καθώς αναδύουν μόνον νερό και διοξείδιο του άνθρακα.
Πηγή: star.gr

Σημειώνεται ότι η παραφίνη έχει μία εξαιρετικά φίνα οσμή, ωστόσο αποτελεί το φθηνότερο υλικό κατασκευής κεριών που έχει κατακλύσει την αγορά. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η χρήση κεριών παραφίνης είναι επικίνδυνη μόνον σε εσωτερικούς χώρους. Εάν ο χώρος αερίζεται, μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία.