Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να εισηγηθεί στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας η Ολομέλεια του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης, που συνεδρίασε σήμερα.
Το αν και υπό ποιες συνθήκες θα κλείνουν τα σχολεία, θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, η οποία έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη.
Επιπλέον, αύριο ή το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα έχει το Συμβούλιο έτοιμο τις λεπτομερείς οδηγίες Υγιεινής που προτείνει και τις οποίες θα αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας για να εγκριθούν και να σταλούν στα σχολεία.
Άγνωστο παραμένει, όμως, ακόμα το τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια, καθώς αυτά έχουν δική τους επιτροπή, η οποία επίκειται να συναντηθεί με το Συμβούλιο για να πει τις προτάσεις της.
Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης να προτείνει ως πρώτες ομάδες που καλό είναι να εμβολιαστούν το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τις εγκύους και όσους φροντίζουν μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών.
Αυτές οι τρεις ομάδες υπολογίζεται ότι αριθμούν 300.000 ανθρώπους - μόνον οι έγκυοι υπολογίζεται πως είναι ανά πάσα στιγμή 30.000.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επόμενοι στη λίστα προτεραιότητας είναι όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ενώ αμέσως μετά προτείνει να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες 18-49 ετών, μετά οι υγιείς ενήλικες 49-65 ετών και στο τέλος τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στις Μεταφορές, στην Πυροσβεστική, στον Στρατό και γενικά στα Σώματα Ασφαλείας, αυτοί θα αποφασιστούν από τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.
Οι έγκυοι
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Κρεατσάς, ώστε να εξεταστεί ιδιαίτερα το ζήτημα των εγκύων.
Έτσι, αποφασίστηκε ότι το πανδημικό εμβόλιο μπορεί να γίνεται ελεύθερα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κυήσεως, αλλά κατά το 1ο τρίμηνο θα πρέπει να γίνεται μόνον εάν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, πέραν της εγκυμοσύνης καθ' εαυτής (όπως λ.χ. να έχει η έγκυος άσθμα ή διαβήτη).
Το ζήτημα των εγκύων βρέθηκε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, λόγω των επιφυλάξεων για το αν ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής για τα έμβρυα ή όχι.
Τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία από τον αντιγριπικό εμβολιασμό εκατομμυρίων εγκύων σε προηγούμενα χρόνια (για την απλή, εποχιακή γρίπη) έχουν δείξει πως ο εμβολιασμός σπανίως έχει σοβαρές συνέπειες.
Στις ΗΠΑ, εμβολιάστηκαν την περίοδο 2000-2003 περίπου 2 εκατομμύρια έγκυοι και καταγράφηκαν 20 περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ όσων έκαναν αντιγριπικά εμβόλια με αδρανοποιημένους ιούς γρίπης (αποκαλούνται TIV, ενώ υπάρχουν και εμβόλιο με μη αδρανοποιημένους ιούς - αυτά λέγονται LAIV - τα οποία όμως αντενδείκνυνται για τις εγκύους).
Εννέα από τις γυναίκες είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σημείο της ένεσης (λ.χ. κοκκίνισμα, πόνο), 8 είχαν συστηματικές αντιδράσεις (λ.χ. πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγία), ενώ τρεις απέβαλλαν.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
«Ο τρελο-Γιάννης: Ο δια Χριστόν σαλός» : Μια αναπάντεχη συνάντηση με τον
Κυρ-Αναστάση, τον Δικηγόρο
Πριν από 56 δευτερόλεπτα