ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Για τη «μεγαλύτερη υπόθεση κλοπής προσωπικών δεδομένων στην παγκόσμια ιστορία» κατηγορήθηκαν επισήμως χθες από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ένας άνδρας από το Μαϊάμι και δύο συνεργάτες του «χάκερ» από τη Ρωσία που δεν κατονομάστηκαν.
Οπως προκύπτει από την επίσημη δικογραφία, εκτός από τους δεκάδες εκατομμύρια κωδικούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών που είχαν ήδη κλέψει από γνωστά διαδικτυακά καταστήματα, οι εν λόγω «σούπερ χάκερ» κατόρθωσαν να σπάσουν το τείχος ασφαλείας της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Ηeartland Ρayment Systems και να «κατεβάσουν» συνολικά 130 εκατομμύρια κωδικούς.
Το διεθνές κύκλωμα διαδικτυακής απάτης είχε εξαρθρωθεί πριν από έναν χρόνο, όταν συνελήφθη ο «εγκέφαλός» του, ο 28χρονος Κουβανοαμερικανός Αλμπερτ Γκονζάλες. Αρχικώς είχε γίνει γνωστό ότι η πολυεθνική, πολυμελής συμμορία του Γκονζάλες είχε υφαρπάξει «μόλις» 41 εκατομμύρια κωδικούς πιστωτικών καρτών από μεγάλους δικτυακούς τόπους ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η αλυσίδα λιανικής πώλησης 7-Εleven και η Ηannaford Βrothers Co. αλλά και το γνωστό «ψηφιακό βιβλιοπωλείο» Βarnes & Νoble, το ΟfficeΜax κτλ.
Προηγήθηκε 18μηνη έρευνα από τους υπευθύνους της Ειδικής Μονάδας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του FΒΙ, σε συνεργασία με τις αστυνομίες δεκάδων κρατών σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι άρχισαν να παρακολουθούν βήμα προς βήμα- ή μάλλον... κλικ προς κλικ- τις κινήσεις των κυβερνοπειρατών ώσπου να εξουδετερώσουν ολόκληρη τη συμμορία.
Ηταν μια ομάδα-ορισμός της παγκοσμιοποίησης και του οργανωμένου εγκλήματος, αφού συμπεριλάμβανε στις τάξεις της τρεις Αμερικανούς, τρεις Ουκρανούς, έναν Εσθονό, έναν Λευκορώσο, δύο Κινέζους και άλλον έναν «ειδικό» αγνώστου εθνικότητας, που είναι γνωστός μόνο με το «ποδοσφαιρικό» παρατσούκλι «Ντελ Πιέρο».
Π ώς λειτουργούσε το κύκλωμα; Με τη βοήθεια των συνεργών του, ο Γκονζάλες και οι στενοί συνεργάτες του αποσπούσαν τους κωδικούς και στη συνέχεια τους πουλούσαν στη μαύρη αγορά του Διαδικτύου και σε άλλα κυκλώματα, που τους χρησιμοποιούσαν για να πραγματοποιούν παράνομες αγορές ή τους ενσωμάτωναν σε νέες «άγραφες» πιστωτικές κάρτες προκειμένου να σηκώνουν τεράστια ποσά από τα ΑΤΜ χωρίς οι ανύποπτοι κάτοχοι των λογαριασμών να μπορούν να αντιδράσουν. Φαίνεται ότι τα μέλη του κυκλώματος επέλεγαν συνήθως αριθμούς που ανήκαν σε πελάτες μεγάλων εταιρειών.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε ιστοσελίδες ειδικευμένες στην ψηφιακή πειρατεία, είναι ότι ο Γκονζάλες, γνωστός στην κοινότητα των χάκερ ως «Segvec», είχε συλληφθεί και πάλι για ανάλογες δραστηριότητες το 2003 αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την ιδιότητα του συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Επισήμως ο ρόλος του Γκονζάλες ως πληροφοριοδότη του FΒΙ αφορούσε την εξάρθρωση του κυκλώματος αγοράς και πώλησης κωδικών με την επωνυμία «ShadowCrew», στο οποίο συμμετείχε πριν από τη σύλληψή του. Ανεπισήμως φέρεται ότι «βοηθούσε» τις αμερικανικές αρχές στην εξιχνίαση και άλλων υποθέσεων ηλεκτρονικών υποκλοπών. Αν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δημογραφικό: Η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών
Πριν από 7 ώρες