Η ηλικία του ποταμού Αμαζονίου χρονολογείται πάνω από 11 εκατομμύρια χρόνια και έχει κρατήσει την υπάρχουσα μορφή της τα τελευταία 2,4 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασαν επιστήμονες.
Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους ποταμούς παγκοσμίως και ανακαλύπτοντας την ηλικία του, υπενθυμίζεται πόσο παλιό είναι το οικοσύστημα με την πλούσια βιοποικιλότητα που διαθέτει.
Ο τρόπος της ανακάλυψης
Η ηλικία του προσδιορίστηκε από δείγματα που συλλέχθηκαν από δύο γεωτρήσεις που έγιναν στις εκβολές του ποταμού, μία εκ των οποίων ήταν 2,6 μίλια κάτω από το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του.
Μέχρι πρότινος η ηλικία του Αμαζονίου ήταν άγνωστη, αφού οι περισσότερες ομάδες επιστημόνων δεν είχαν καταφέρει με τις γεωτρήσεις που έκαναν να φτάσουν σε τόσο μεγάλο βάθος.
Η ανακάλυψη της ηλικίας του ποταμού αναμένεται «να φέρει στο φως» άγνωστες πτυχές στην ιστορία του καθώς και στην εξέλιξη των μοναδικών υδρόβιων οργανισμών που υπάρχουν στον Αμαζόνιο.
Νείλος και Νέος Ποταμός είναι παλαιότεροι
Παρά την εντυπωσιακή του ηλικία των 11 εκατομμυρίων ετών, θεωρείται σχετικά νέος ποταμός σε σύγκριση με κάποιους άλλους. Ο Νείλος στην Αφρική και ο ποταμός Νέος Ποταμός στη Βόρεια Αμερική είναι πιθανότατα εκατοντάδες εκατομμυρίων ετών πιο παλιοί.
Ο Αμαζόνιος ποταμός είναι ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού στο πλανήτη με μεγάλη διαφορά από τον Νείλο και είναι πολύ γνωστός για την τεράστια ζούγκλα που τον περιβάλλει.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι από τα μεγαλύτερα δάση στο πλανήτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος.
Η βιοποικιλότητα είναι πάρα πολύ αναπτυγμένη στα δάση της Αμαζονίας. Η λεκάνη του είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο λόγου του όγκου των υδάτων της αλλά και της βιοποικιλότητας. Ο ποταμός έχει κρατήσει άθικτη την παρούσα μορφή του για 2,4 εκατομμύρια χρόνια.
Η σημερινή μορφή του, όμως, απειλείται από τα φράγματα που γίνονται, την κατασκευή δρόμων, την παράνομη υλοτομία, την καταπάτηση μεγάλων εκτάσεων και θα μπορούσαν να προκαλέσουν σταδιακά την ανατροπή του εν λόγω οικοσυστήματος με αρνητικές επιπτώσεις για το πλανήτη.
Πηγή: amarysia.gr
Ο Ν.ΔΑΠΕΡΓΟΛΑΣ ΣΤΟΝ FOCUS FM ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΥΚΟΠΟΙΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑ
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ
Πριν από 18 δευτερόλεπτα