21 Ιουλ 2009

Νέα λουκέτα σε σχολεία τηs περιφέρειαs

Πλήθος σχολείων κυρίως στην περιφέρεια και στις ακριτικές περιοχές καταργούνται από τον Σεπτέμβριο. «Δεν υπάρχουν μαθητές», υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας. «Οι λόγοι είναι οικονομικοί», καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί

Συρρικνώνονται χρόνο με τον χρόνο οι σχολικές μονάδες της χώρας και κυρίως της περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών, αφού καταργείται πλήθος σχολείων, ενώ άλλα τα συγχωνεύει ή τα υποβαθμίζει.
Επίσημη δικαιολογία γι αυτό είναι η έλλειψη μαθητικού πληθυσμού, κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αφού ο γενικός μαθητικός πληθυσμός, όπως εμφανίζεται από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δεν έχει μειωθεί τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά σε 33 δημοτικά σχολεία της χώρας και περίπου 50 νηπιαγωγεία το κουδούνι δεν θα χτυπήσει, διότι, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, δεν υπάρχουν πλέον μικροί μαθητές για να γεμίσουν τις τάξεις.

Ετσι η θλιβερή εικόνα του δημοτικού σχολείου που ερημώνει και του άδειου -από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών- προαύλιου κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται και έτσι τα σχολεία των μικρών χωριών σε τίποτα δεν θυμίζουν πια τα σχολεία περασμένων δεκαετιών, που έσφυζαν από ζωή.

Αντίθετα, στις μεγάλες πόλεις τα κτίρια δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών και γι αυτό εξακολουθεί να λειτουργεί πλήθος σχολικών μονάδων σε διπλή βάρδια.

Η εικόνα του λουκέτου στα δημοτικά σχολεία εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές όπως Αιτωλοακαρνανία, Εβρος, Εύβοια, Βοιωτία, Ευρυτανία, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Φλώρινα, Κορινθία κ.ά. Οι εκπαιδευτικοί πάντως κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας, ότι ο αποκλειστικός λόγος της κατάργησης των σχολείων δεν είναι η μείωση του μαθητικού πληθυσμού αλλά και οι οικονομικοί λόγοι (λιγότερες θέσεις εργασίας, λειτουργικές δαπάνες κ.ά.).

Αλλωστε και από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας φαίνεται ότι συνολικά ο μαθητικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν το σχολικό έτος 2007-2008, 782.736 παιδιά, ενώ την επόμενη σχολική χρονιά 2008-2009 ο μαθητικός πληθυσμός ανέβηκε σε 792.433 παιδιά. Μάλιστα στα νηπιαγωγεία το 2007-2008 φοιτούσαν 148.529 μαθητές και την επόμενη χρονιά (2008-2009) ο αριθμός τους έφτασε σε 156.629.

Στα δημοτικά το 2007-2008 φοιτούσαν 634.207 μαθητές και το 2008-2009 ο αριθμός ανέβηκε σε 635.804.

Εισηγήσεις
«Τα τελευταία τρία χρόνια, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντίθετες εισηγήσεις από τις νομαρχιακές επιτροπές Παιδείας, το υπουργείο, στηριζόμενο στις προτάσεις των στελεχών της διοίκησης, προχωρεί μονομερώς σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων με προφανή στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπράτης, και συμπληρώνει:

Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί δηλαδή την έλλειψη διορισμών (μείωση κατά 50% στους νηπιαγωγούς και 25% στους δασκάλους) να την καλύψει με την κατάργηση θέσεων.

Από όλη την Ελλάδα έχουν φτάσει στην Ομοσπονδία τέτοιες καταγγελίες. Εμείς αντιδράσαμε και έχουμε ζητήσει αύξηση των διορισμών, έτσι ώστε να καλυφθούν άμεσα όλα τα λειτουργικά κενά στην εκπαίδευση και να μην έχουμε απώλεια διδακτικών ωρών τον Σεπτέμβρη, δυστυχώς όμως σε ώτα μη ακουόντων, αφού η κυβέρνηση έχει μειώσει για τη φετινή χρονιά τις δαπάνες για την Παιδεία στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 50 χρόνων (3,09% του ΑΕΠ).

ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αδαμίου με το δωδεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ασκληπιείου σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία δωδεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ασκληπιείου.

Το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Κολλιακίου με το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Επιδαύρου σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Επιδαύρου.

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελίων με το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικών σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικών.

4ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μαρλεσίου με το πενταθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το 59ο δεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με το 60ό δεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία 59ο δωδεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Το 63ο εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με το 65ο εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία 63ο οκταθέσιο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας με το τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο Νεοκαισάρειας σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας - Νεοκαισάρειας, με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Μπάφρας, του Δήμου Ανατολής.

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ματίου, το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μοσιάς, το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μεσσινού, το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Φενεού, το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Γκούρας, και το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Φενεού σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Φενεού.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Το μονοθέσιο Δυσπρόσιτο Δημοτικό Σχολείο Κοίτας με το τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πύργου Διρού σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία πενταθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πύργου Διρού.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Καστρίου, το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μαρμαρίνης, με το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Δήμητρας σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία τετραθέσιο Δημοτικό Σχολείο Δήμητρας.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μιξορρούματος με το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Σπηλίου σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Σπηλίου.

Το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ελευθέρνας με το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου.

Το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Αϊμονα με το πενταθέσιο Δημοτικό Σχολείο Απλαδιανών σε ένα νέο Δημοτικό Σχολείο με την ονομασία πενταθέσιο Δημοτικό Σχολείο Απλαδιανών.

ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μακύνειας
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Δρυμώνα
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μυρτιάς

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Λουκά

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Παχυκαλάμου
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Βουργαρελίου

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Σελινούντα

ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Νίψας
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Αμορίου
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Φυλακίου

ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Βίνιανης
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Λεπιανών

ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μαυρούδας
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Περιστερώνα

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Αμπελιάς
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Φροσύνης

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Καλεντζίου
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Κοπάνης
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μουζακαίων
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Χαροκοπίου
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Χριστών
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μαζίου
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Παπίγκου

ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Απιδιάς
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Δαφνοσπηλιάς
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Γραμματικού
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μαυραχάδων
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Αγίου Ακακίου
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Καππά

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Σταυροποτάμου
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μεταμορφώσεως
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Βασιλειάδας
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Λακκωμάτων
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Αυγής
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μηλίτσας
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μελισσοτόπου

ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Ισώματος
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Πλαγιάς

ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μάνεσι

ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Λευκοθέας
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Καπνοφύτου

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Σπαθάδων
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Κορυφής

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

* 2ο μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Ελάτειας
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Τιθορέας

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Λεπτοκαρυάς
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Μαρίνας
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Βαλτονέρων
* Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Κλειδίου
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

Πηγή: alfavita.gr