16 Ιουλ 2009

Έκκληση σε Ομπάμα για κυρώσεις σε βάρος των κινεζικών αρχών

Η αμερικανική επιτροπή για τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο κάλεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος των κινεζικών αρχών, μετά τις αιματηρές εθνοτικές ταραχές στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η επιτροπή εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της για την «καταστολή» που ασκήθηκε στην Κίνα κατά των θρησκευτικών και πολιτισμικών παραδόσεων των Ουιγούρων, της μεγαλύτερης μουσουλμανικής τουρκόφωνης εθνότητας στη βορειοδυτική Κίνα.

Η επιτροπή ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα να λάβει περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις εξαγωγές της Σιντζιάνγκ ή να απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος αξιωματούχων της περιοχής αυτής.

«Το Πεκίνο χλευάζει τις εθνοτικές και θρησκευτικές του μειονότητες, τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα συνδικάτα και τους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να παρέμβει», προσθέτει η αμερικανική επιτροπή η οποία ζητεί παράλληλα τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις βιαιότητες στη Σιντζιάνγκ.

Στην Ουάσινγκτον όπου ζει εξόριστη, η Ρεμπίγια Καντίρ, ουιγούρα διαφωνούσα και πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ουιγούρων κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής ότι η αστυνομία κατέστειλε με βία ειρηνικούς διαδηλωτές. «Μπορεί να συγκρίνει κανείς τα γεγονότα αυτά με τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο το 1989», τόνισε. Η επιτροπή μπορεί μόνο να διατυπώσει απλές συστάσεις στην πολιτική εξουσία.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των κινεζικών αρχών, 192 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ στις 5 Ιουλίου μετά τις βίαιες εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κινέζους Χαν, την κυρίαρχη εθνότητα στη χώρα, και μουσουλμάνους Ουιγούρους.

Πηγη: ANT1.GR