16 Ιουλ 2009

Πέντε εχθροί στο μπάνιο μας

Το μπάνιο θα έπρεπε να είναι το δωμάτιο εκείνο που χαλαρώνει το σώμα όταν η μέρα ξεκινά και λίγο πριν τελειώσει. Αντίθετα, όμως, πολλές φορές καταλήγει να είναι, ίσως, το πιο επικίνδυνο από όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

Παρακάτω, παρατίθενται οι πέντε πιο σημαντικοί κίνδυνοι που κρύβονται σε κάθε μπάνιο:
1. Πτώσεις
Οι πιο συχνές πτώσεις στο μπάνιο, γίνονται λόγω ολίσθησης στην μπανιέρα. Αυτές αντιπροσωπεύουν το 81% του συνόλου των πτώσεων, ενώ οι συχνότεροι τραυματισμοί αφορούν το πρόσωπο. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν παιδιά ηλικίας περίπου 5 ετών.
Αποφυγή τέτοιου ατυχήματος επιτυγχάνεται, εάν μέσα στην μπανιέρα τοποθετηθεί ειδικό πατάκι από καουτσούκ.

2. Τοξικές κουρτίνες
Οι κουρτίνες βινυλίου των μπάνιων μπορεί να είναι χρηστικές και όμορφες όμως, σύμφωνα με περιβαλλοντική ομάδα, κάποιες από αυτές αποβάλουν στον αέρα τοξικές χημικές ουσίες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άσθμα, οφθαλμικό ερεθισμό ή ακόμα και καρκίνο.

3. Χημικά σαμπουάν
Σε έκθεση που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2009, καταγράφηκε προσθήκη χημικών σε πολλά σαμπουάν τα οποία έχουν συνδεθεί με διάφορες μορφές δερματικών παθήσεων και καρκίνου. Από τότε, αρκετές εταιρείες παρασκευής ατομικών καθαριστικών προϊόντων, έχουν προβεί σε αλλαγές της σύνθεσης των σκευασμάτων τους, παρόλα αυτά όμως, οι περισσότερες δεν έχουν διαφοροποιήσει τη σύνθεσή τους.

4.Υγρασία
Όταν κάνουμε ένα ντους με πολύ ζεστό νερό, μπορεί να προκαλεί την επιθυμητή χαλάρωση, όμως η υγρασία που μένει πίσω λόγω των υδρατμών, μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα. Η μούχλα που εμφανίζεται στα πλακάκια ενός μπάνιου(μύκητας που ονομάζεται stachybotrys) από τους πολλούς ατμούς, επιβαρύνει την υγεία όσων πάσχουν από άσθμα ή έχουν αλλεργίες.
Η πιο σίγουρη και δραστική λύση είναι ο καθαρισμός των επιφανειών του μπάνιου που ενδέχεται να εμφανίσουν μούχλα, με διάλυμα χλωρίου.

5.Τουαλέτα
Τα μπάνια αποτελούν τον παράδεισο για κάθε είδους μικρόβιο, ενώ βρίσκονται σε σημεία που δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς. Για παράδειγμα, οι τουαλέτες είναι (σχεδόν) πάντα καθαρές γιατί απολυμαίνονται τακτικά. Παρόλα αυτά, τέτοιοι μικροοργανισμοί, κρύβονται σε αφθονία σε περιοχές που αμελούνται συνήθως να καθαριστούν, όπως είναι κάτω από το χείλος της λεκάνης ή ακόμα και στη συσκευασία του αρωματικού που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των βακτηρίων της λεκάνης και είναι τοποθετημένο στο χείλος της.
Τα παραπάνω, λοιπόν, αποτελούν την απόδειξη ότι ακόμα και ο πιο καθαρός και χαλαρωτικός χώρος ενός σπιτιού, μπορεί να αποτελέσει μια επικίνδυνη παγίδα για την υγεία.

Πηγη: capitalhealth.gr