27 Ιουλ 2009

Τηλεχειριστήριο για... ελέφαντες

Mια τεχνική για την αποτροπή επεισοδίων πανικού που συνηθίζει να καταλαμβάνει τους αρσενικούς ελέφαντες κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, ανέπτυξαν ειδικοί ερευνητές στο Nαϊρόμπι.

Tο ένστικτο του ζευγαρώματος οδηγεί τα τεράστια θηλαστικά σε μια κατάσταση «παραφροσύνης», με αποτέλεσμα να αρχίζουν να τρέχουν ανεξέλεγκτα. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν διστάζουν να αποδράσουν από τα προστατευμένα φυσικά περιβάλλοντα στα οποία ζουν με σκοπό την αναζήτηση του... παχύδερμου ταιριού τους.

H βιολόγος Kαϊτλίν O’Kόνελ Pόντγουελ επινόησε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό τέχνασμα για τον έλεγχο των... ορμονών τους. Τοποθέτησε ειδικούς κοριούς σ’ έναν αρσενικό ελέφαντα, μέσω του οποίου μεταφερόταν στον τελευταίο το ηχογραφημένο ερωτικό κάλεσμα ενός εκ των υποψηφίων ταιριών του.


Τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του υπεδάφους του περιβάλλοντος του ελέφαντα μεγάλης ισχύος ηχεία μπάσων, με σκοπό τη μεταφορά και διάδοση των... δονήσεων του υποψήφιου ταιριού του. Oι ελέφαντες διαθέτουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέσω του εδάφους σήματα των εκπροσώπων του είδους τους ακόμη και αν αυτά προέρχονται από μακρινή απόσταση, καθώς τα πέλματα των ποδιών τους είναι τόσο ευαίσθητα όσο οι σεισμογράφοι.

Στην περίπτωση κατά την οποία ένας ελέφαντας θέλει να επικοινωνήσει με κάποιον άλλο, αρχίζει να «σαρώνει» με την προβοσκίδα του το έδαφος. Στην πρώτη της απόπειρα, η Pόντογουελ κατάφερε να ελέγξει εξ αποστάσεως με τη χρήση αυτού του αόρατου «τηλεχειριστηρίου» τις κινήσεις ενός... ασυγκράτητου ελέφαντα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ