19 Ιουλ 2009

Αντίθετες οι ΗΠΑ σε νέο εβραϊκό οικισμό στην Ιερουσαλήμ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει την οικοδόμηση ενός νέου εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ, έγινε σήμερα γνωστό από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Μάικλ Ορεν εκλήθη στο τέλος της εβδομάδας στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για την οικοδόμηση μιας πρώτης ενότητας είκοσι κατοικιών στην αραβική συνοικία του Σέιχ Τζάρα, σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Την ενέργεια καταδίκασε ο υπουργός Ενημέρωσης Γιούλι Εντελστάιν του κόμματος Λικούντ. «Η αμερικανική επέμβαση για μια τοποθεσία στην Ιερουσαλήμ που βρίσκεται δύο βήματα από το εβραϊκό πανεπιστήμιο αποδεικνύει σε ποιό σημείο είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για πάγωμα του εποικισμού» στη Δυτική Όχθη, δήλωσε ο υπουργός.
Οι δημοτικές αρχές έδωσαν άδεια για την οικοδόμηση του ξενοδοχείου Σέφερντ στην τοποθεσία αυτή, η οποία κατασχέθηκε από το Ισραήλ το 1968. Μέχρι τότε ήταν ιδιοκτησία του ιορδανικού κράτους. Οι εργασίες χρηματοδοτούνται από έναν Αμερικανο-εβραίο εκατομμυριούχο, τον Ιρβινγκ Μόσκοβιτς, χορηγό εβραϊκών υπερεθνικιστικών οργανώσεων, ο οποίος αγόρασε την έκταση από το ισραηλινό κράτος το 1985.
Ο ίδιος έχει χρηματοδοτήσει την οικοδόμηση εβραϊκού οικισμού από 133 σπίτια στην καρδιά της παλαιστινιακής συνοικίας Ρας ελ Αμούντ στην Ιερουσαλήμ, έργο που ολοκληρώθηκε παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις.
Στο πλαίσιο του εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ 190.000 Ισραηλινοί έχουν εγκατασταθεί σε εβραϊκούς οικισμούς του ανατολικού τομέα της πόλης, όπου ζουν 270.000 Παλαιστίνιοι

Πηγή: pressonice.blogspot.com