15 Ιουλ 2009

Υπάρχει ο τρόπος να σας επιστρέψουν το πορτοφόλι σας!

Αν τύχει να χάσουμε το πορτοφόλι μας, μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτός που θα το βρει θα μας το επιστρέψει; Ναι, απαντούν οι ειδικοί. Αρκεί να έχουμε βάλει μέσα τη σωστή φωτογραφία.

Τι θα κάνατε εάν βρίσκατε ένα πορτοφόλι στον δρόμο; Θα το αφήνατε; Θα το πηγαίνατε στο αστυνομικό τμήμα; Θα το επιστρέφατε στον κάτοχό του; Ή μήπως θα το κρατούσατε; Η επιστήμη αποφάνθηκε ότι η απόφασή σας εξαρτάται από έναν παράγοντα. Και αυτός δεν είναι η ηθική, αλλά η θεωρία της εξέλιξης. Τον περασμένο χρόνο μια ομάδα ψυχολόγων τοποθέτησε εκατοντάδες πορτοφόλια σε διάφορα σημεία του Εδιμβούργου. Περίπου τα μισά από τα 240 πορτοφόλια επεστράφησαν από αυτούς που τα βρήκαν. Αλλά η ενέργειά τους αυτή δεν ήταν συμπτωματική.

Ο ψυχολόγος Ρίτσαρντ Γουάιζμαν και η ομάδα του είχαν βάλει σε πολλά πορτοφόλια μία από τις εξής τέσσερις φωτογραφίες: ένα χαμογελαστό μωρό, ένα κουτάβι, μια ευτυχισμένη οικογένεια ή ένα χαρούμενο ηλικιωμένο ζευγάρι. Τα υπόλοιπα πορτοφόλια δεν είχαν καθόλου φωτογραφία ή περιείχαν μόνο αποδείξεις από φιλανθρωπικές δωρεές. Όπως αποδείχθηκε, εκείνοι που έβρισκαν τα πορτοφόλια με τη φωτογραφία του μωρού ήταν πιο πιθανό να τα επιστρέψουν. Πράγματι, μόνο ένας στους δέκα από αυτήν την κατηγορία αποφάσισε να το βάλει στην τσέπη του. Αντίθετα, από τα πορτοφόλια που δεν είχαν καμία φωτογραφία επεστράφη μόνο ένα στα επτά.

Ένστικτο συμπόνιας
Σύμφωνα με τον δόκτορα Γουάιζμαν, το αποτέλεσμα αυτό αντανακλά ένα ένστικτο συμπόνιας που εκδηλώνεται για τα απροστάτευτα νήπια και αναπτύχθηκε στον άνθρωπο προκειμένου να φροντίζει για την επιβίωση των μελλοντικών γενεών. «Το μωρό δημιουργεί μια τάση φροντίδας στους ενηλίκους. Από τη σκοπιά της εξελικτικής θεωρίας, ένα τέτοιο γεγονός δεν πρέπει να μας εκπλήσσει», σημειώνει ο Βρετανός ψυχολόγος. Σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης, ο καταλληλότερος τρόπος για να προστατεύσουν οι ενήλικοι τα παιδιά τους είναι η εκδήλωση ενός ενστίκτου συμπόνιας για όλα τα νήπια. Σε κανένα από τα πορτοφόλια δεν υπήρχαν χρήματα, ενώ σε όλα είχαν τοποθετηθεί δελτία από τυχερά παιχνίδια, αποδείξεις από αγορές ή κάρτες από διάφορα κλαμπ. Τα πορτοφόλια που περιείχαν τη φωτογραφία του μωρού επεστράφησαν σε ποσοστό 88%. Ακολούθησαν εκείνα που είχαν τη φωτογραφία με τα κουτάβια (53%), τις οικογένειες (48%) και τα ηλικιωμένα ζεύγη (28%). Σε μικρότερο ποσοστό επεστράφησαν τα πορτοφόλια με αποδείξεις από φιλανθρωπικές δωρεές (20%) και αυτά που δεν περιείχαν καμία φωτογραφία (15%). Κατά μέσο όρο, το 42% αυτών που βρήκαν τα πορτοφόλια τα παρέδωσε στην αστυνομία, ποσοστό που θεωρήθηκε υψηλό από την ομάδα των ψυχολόγων.

Ο εγκέφαλος
Η θετική ανταπόκριση του εγκεφάλου στη θέα ενός μωρού έχει αποδειχθεί από διάφορες μελέτες. Πέρα από τις επιστημονικές θεωρίες και εξηγήσεις, το πρακτικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Γουάιζμαν είναι ένα: «Εάν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να σας επιστραφεί το πορτοφόλι σας σε περίπτωση που το χάσετε, φροντίστε να βάλετε μια φωτογραφία με το πιο χαριτωμένο μωρό που μπορείτε να βρείτε».

Πηγή: madata.gr