16 Ιουλ 2009

Οι ταχύτητες σύνδεσης σε όλη την Ελλάδα με ένα κλικ

Χάρτη για το γρήγορο Ίντερνετ που θα ενημερώνει με ένα απλό κλικ τους χρήστες σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις υπηρεσίες που μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους αναλόγως του πού κατοικούν ή εργάζονται δημιούργησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο Γεωγραφικό Σύστημα Ευρυζωνικότητας, το οποίο παρέχεται δωρεάν στο κοινό μέσω του ανανεωμένου πόρταλ της ΕΕΤΤ (www. eett.gr). Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στον ευρυζωνικό χάρτη της χώρας, συγκεκριμένα στη διεύθυνση http://mapsrv1. terra. gr/eettutilities/map. aspx, αφορούν τις περιοχές στις οποίες προσφέρεται γρήγορο Ίντερνετ (ΑDSL), τις μέγιστες δυνατές ταχύτητες πρόσβασης σε αυτό, αλλά και τι είδους υπηρεσίες μπορεί να έχει κάποιος στη διάθεσή του, ανάλογα με τη θέση όπου βρίσκεται.

Όλες οι παροχές
Ειδικότερα, μέσω του ευρυζωνικού χάρτη, που αποτελεί το πρώτο... ηλεκτρονικό κτηματολόγιο της ψηφιακής Ελλάδας, ο χρήστης μπορεί πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή του να ενημερωθεί αν υπάρχει δίκτυο γρήγορου Ίντερνετ που να τον καλύπτει. Αμέσως βλέπει τις μέγιστες δυνατές ταχύτητες σύνδεσης που μπορεί να έχει στη διάθεσή του, αλλά και την απόσταση από το πιο κοντινό τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ. Στον ίδιο χάρτη εμφανίζεται η πληροφορία αν είναι εφικτή η παροχή και άλλων υπηρεσιών (πέραν του γρήγορου Ίντερνετ) όπως π.χ. η τηλεόραση μέσω Ίντερνετ (ΙΡΤV), δεδομένου ότι για την ικανοποιητική ποιότητα λήψης τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω Διαδικτύου απαιτείται ταχύτητα σύνδεσης 4 Μbps και άνω.

Ακόμα, ο χρήστης βλέπει να εμφανίζονται ομοκεντρικά γύρω από τα αστικά τηλεπικοινωνιακά κέντρα του ΟΤΕ ζώνες χρωματισμένες με διάφορα χρώματα, που υποδηλώνουν τις αναμενόμενες ταχύτητες σύνδεσης. Και αυτό, καθώς ο πλέον καθοριστικός παράγων για να έχει κάποιος ικανοποιητικές ταχύτητες σύνδεσης είναι η απόσταση από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ. Όσο μικρότερη είναι η απόσταση τόσο μεγαλύτερες είναι οι ταχύτητες.

Μέσω του ίδιου χάρτη, ο χρήστης μπορεί να εντοπίζει με ένα κλικ και σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τη διεύθυνσή του τα ακριβή σημεία στα οποία προσφέρονται υπηρεσίες ασύρματου Ίντερνετ (WiFi). Έχει μάλιστα στη διάθεσή του πληροφορίες για όλες τις επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία κ.λπ.) που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες, είτε δωρεάν είτε με πληρωμή.

Η διέλευση των δικτύων
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τη διέλευση δικτύων οπτικών ινών από συγκεκριμένους δρόμους. Για παράδειγμα, στον χάρτη της Αθήνας αποτυπώνεται ότι στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου αυτή τη στιγμή υπάρχουν «βυθισμένα» τέσσερα διαφορετικά δίκτυα οπτικών ινών, για τα οποία εάν είχε εφαρμοστεί η μέθοδος της συνεγκατάστασης θα είχε μειωθεί κατά πολύ όχι μόνο το κόστος τους αλλά και η ταλαιπωρία των περιοίκων.

Παράλληλα, στον ίδιο χάρτη υπάρχουν όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που προσφέρουν υπηρεσίες γρήγορου Ίντερνετ, καθώς και το «γλωσσάρι» της ευρυζωνικότητας μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες για το ΑDSL.

Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ