27 Ιουλ 2009

Το δύστροπο αφεντικό κάνει δύσκολη τη ζωή μας

Το δύστροπο αφεντικό κάνει δύσκολη τη ζωή μας στο γραφείο και ταυτόχρονα επιβαρύνει την καρδιά μας...Μελέτη Σουηδών ερευνητών δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν κακό αφεντικό εμφανίζουν έως και 64% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή κάποια άλλη καρδιαγγειακή πάθηση.

Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση για μια δεκαετία 3.000 άνδρες εργαζόμενους, ηλικίας από 19 έως 70 ετών. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να αξιολογήσουν τις ικανότητες των αφεντικών τους, όπως για παράδειγμα την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους υφισταμένους τους ή να θέτουν ξεκάθαρους στόχους.

Όσοι από τους συμμετέχοντες χαρακτήρισαν το αφεντικό τους ως λιγότερο ικανό είχαν 25% αυξημένες πιθανότητας να εμφανίσουν σοβαρό καρδιακό πρόβλημα. Το ποσοστό κινδύνου ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο για τους εργαζόμενους που δούλευαν περισσότερα από τέσσερα στην ίδια εταιρία, καθώς φάνηκε ότι διατρέχουν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ίδια ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, παράγοντες που σχετίζονται με τις παθήσεις της καρδιάς (υπέρταση, διαβήτης) αλλά και με τον τρόπο ζωής των εθελοντών (κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κακή συμπεριφορά του αφεντικού προκαλεί άγχος στους εργαζόμενους, γεγονός που συχνά οδηγεί στην υιοθέτηση συνηθειών που βλάπτουν την καρδιά, όπως στο κάπνισμα η την ανθυγιεινή διατροφή. Παλαιότερη μελέτη έχει δείξει ότι η άδικη συμπεριφορά του αφεντικού μπορεί να «ανεβάσει» την πίεση των εργαζομένων και ως εκ τούτο να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Enviromental Medicine.

Πηγή: health.eportal.gr