24 Ιουν 2009

Αντιδράσεις για το κινητό των τετράχρονων

Προειδοποιήσεις ότι η ακτινοβολία των κινητών μπορεί να βλάψει την υγεία των παιδιών, καθώς και ανησυχίες ότι η νέα τεχνολογία ύπουλα «διαβρώνει» την παιδική ηλικία, ξεσήκωσε ένα νέο κινητό τηλέφωνο που, για πρώτη φορά, απευθύνεται σε τετράχρονα παιδιά.

Η συσκευή Firefly παράγεται από την ιρλανδική εταιρία Firefly Mobile, που ίδρυσε το ζεύγος Φράνσις και Κέβιν Κριν μετά από μια περιπέτεια υγείας στην κατασκήνωση της εξάχρονης κόρης τους, η οποία δεν είχε κάποιο μέσο να ειδοποιήσει τους γονείς της ότι δεν ένιωθε καλά. Η εταιρία επιμένει πως, μετά από έρευνα αγοράς, διαπίστωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη και ζήτηση στη διεθνή αγορά για ένα τέτοιο προϊόν που δεν υπήρχε μέχρι τώρα, καθώς πολλοί γονείς θέλουν να νιώθουν ήσυχοι ότι το παιδί τους είναι καλά.

Η συσκευή έχει παιδική εμφάνιση, καθώς έχοντας φωτεινά χρώματα, φωτάκια, ήχους και γραφικά, μοιάζει με παιγνίδι. Διαθέτει μόλις πέντε μεγάλα κουμπιά, εκ των οποίων το ένα γράφει «Μαμά» και το άλλο «Μπαμπάς», ώστε να το παιδί να μπορεί να καλεί αμέσως έναν από τους δύο γονείς του. Τιμάται γύρω στις 85 λίρες και, σύμφωνα με την εταιρία παραγωγής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα ακόμα και από ένα τετράχρονο παιδί.

Χιλιάδες τέτοιες συσκευές έχουν ήδη πουληθεί στην Ιρλανδία, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα εισαχθεί στη Βρετανία, γεγονός που έχει δημιουργήσει ανησυχίες στη χώρα, ιδίως σε οργανώσεις προστασίας των παιδιών.

«Η δικαιολογία είναι ότι η συσκευή δημιουργήθηκε για χάρη της ασφάλειας των παιδιών, όμως στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε για χάρη του ισολογισμού της εταιρίας που την έφτιαξε», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της οργάνωσης γονέων Parents Outloud, σύμφωνα με τη «Ντέιλι Μέιλ».

«Γιατί να χρειάζεται τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους στην ηλικία των τεσσάρων ετών; Γιατί να μην βρίσκονται υπό τη συνεχή επίβλεψη των γονιών τους, των δασκάλων ή άλλων κηδεμόνων;», αναρωτήθηκε εκπρόσωπος του ιρλανδικού Εθνικού Συμβουλίου Γονέων.

Σύμφωνα με τον βρετανό καθηγητή Λόρι Τσάλις, επικεφαλής της κυβερνητικής έρευνας για την ασφάλεια από τα κινητά τηλέφωνα, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου δεν πρέπει να έχουν καθόλου κινητό, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά οι γονείς τους πρέπει να τα ενθαρρύνουν να στέλνουν μόνο μηνύματα και όχι να μιλάνε, γιατί στην πρώτη περίπτωση εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας.

Η επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι να συμβουλεύει τους γονείς να αποφεύγουν, για λόγους προφύλαξης, να δίνουν κινητό στα παιδιά τους, όταν είναι κάτω των 16 ετών.

Πιο αυστηρή ακόμα είναι η Γαλλία, όπου η κυβέρνηση προωθεί νομοθεσία που απαγορεύει την πώληση κινητών τηλεφώνων για παιδιά κάτω των έξι ετών, ενώ απαγορεύει τη διαφήμιση κινητών σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Παρόλες όμως τις προειδοποιήσεις, τα κινητά κάνουν θραύση στα μικρά παιδιά σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Στη Βρετανία πάνω από τα μισά παιδιά (το 52%) ηλικίας πέντε έως εννέα ετών έχουν κινητό, ενώ στις ηλικίες 10 – 14 ετών το ποσοστό φτάνει το 85%.

Η εταιρία Firefly (www.fireflymobile.ie), από την πλευρά της, ανέφερε ότι το τηλέφωνο επιτρέπει στους γονείς να μπλοκάρουν άγνωστους αριθμούς και να ελέγχουν ποιους αριθμούς τηλεφώνων η συσκευή θα καλεί.

Πηγή: Ελευθεροτυπία