Τριάντα πέντε είδη καρχαριοειδών έχουν αναγνωριστεί την τελευταία διετία στο Αιγαίο, το Λιβυκό και το Ιόνιο από Ελληνες ερευνητές. Τα περισσότερα είδη είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, ωστόσο πριν από ενάμισι χρόνο είχε εντοπιστεί ένας λευκός καρχαρίας -από τους πλέον επιθετικούς- ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.
Αλλά είδη είναι ο ίσσυρος, με μήκος έως και τέσσερα μέτρα, ο γλαυκός ή κυανούς, που μπορεί να φτάσει τα επτά μέτρα. Επιπλέον, νότια της Κρήτης έχει εντοπιστεί μία και μόνη φορά ένας φαλαινοκαρχαρίας, το μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου, με μήκος έως και 18 μέτρα, ο οποίος τρέφεται αποκλειστικά με πλανγκτόν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα Νέα της Παρασκευής, τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται καρχαριοειδή όχι μόνο στη θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου και νότια της Κρήτης, όπου καταγράφονταν και στο παρελθόν, αλλά και στις κεντρικές Κυκλάδες, τις Σποράδες και νότια της Πελοποννήσου.
«Οι καρχαρίες αποφεύγουν τις κλειστές θάλασσες, προτιμούν να μένουν μακριά από τις ακτές, οπότε το Αιγαίο δεν είναι ιδεώδες για αυτούς. Εάν κάτι τους ανάγκασε να έρθουν προς τα εδώ πρέπει να το ψάξουμε» σχολιάζει στην εφημερίδα ο Θοδωρής Τσιμπιρίδης της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος».
Οι έρευνες θα πρέπει τώρα να συνεχιστούν για τουλάχιστον μια ακόμα πενταετία προτού οι επιστήμονες καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα για το κατά πόσον υπάρχει μεταναστευτικό ρεύμα καρχαριών από την κεντρική μεσόγειο προς τα ελληνικά νερά.
Παρόλα αυτά, η αυξημένη παρουσία καρχαριοειδών στο Αιγαίο και το Ιόνιο είναι θετικό σημάδι, αφού σημαίνει ότι στις ελληνικές θάλασσες υπάρχει αρκετή τροφή, αναφέρει η Αναστασία Μήλλου του «Αρχιπελάγους».
Πηγή: leodokardos.blogspot.com
Μια Κυριακή στο Γήπεδο, τότε…
Πριν από 6 ώρες