21 Ιουν 2009

Το πακέτο φόρων βάζει φωτιά σε βενζίνη - τσιγάρα

Ακριβότερα θα κοστίζουν στους πολίτες από την 1η Ιουλίου η βενζίνη, τα τσιγάρα και τα κινητά τηλέφωνα. Τροπολογίες που θα κατατεθούν στη Βουλή στο τέλος Ιουνίου προβλέπουν ότι από τον επόμενο μήνα θα αυξηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη και τα προϊόντα καπνού, καθώς και τα μηνιαία τέλη για τους συνδρομητές κινητών τηλεφώνων. Ταυτόχρονα, θα προβλέπεται και η επιβολή φόρου στα καρτοκινητά τηλέφωνα.

Εξάλλου, τον Ιούλιο θα κατατεθούν στη Βουλή δύο ακόμη νομοσχέδια που θα προβλέπουν τη νομιμοποίηση της λειτουργίας των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και την απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε κατόχους δημόσιων εκτάσεων.
Από την εφαρμογή του συνόλου των νέων ρυθμίσεων η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας εκτιμά ότι είναι δυνατό να εξασφαλισθούν πρόσθετα έσοδα συνολικού ποσού 1 δισ. ευρώ εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2009.

Κατά το ίδιο εξάμηνο, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα επιδιώξουν να εισπράξουν άλλα 3 δισ. ευρώ από την εφαρμογή ρυθμίσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί, όπως η επιβολή του ΕΤΑΚ και της έκτακτης εισφοράς, η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Παπαθανασίου, θα ανακοινώσει το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου τα ακόλουθα μέτρα:
1. Αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη κατά 10%-15%. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο. Η τελική επιβάρυνση για τους καταναλωτές μπορεί να είναι μεγαλύτερη και η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης ενδέχεται να αγγίξει το 1,10 ευρώ το λίτρο τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, καθώς τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης συνοδεύουν συνήθως και κερδοσκοπικές ανατιμήσεις.

2. Αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 10 έως 30 λεπτά το πακέτο. Οι τιμές για τις μάρκες με τη μεγαλύτερη ζήτηση θα φθάσουν τα 3,50 ευρώ το πακέτο.

3. Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Η αύξηση, για τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ το μήνα.

4. Επιβολή φόρου 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας για τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Ο φόρος θα ενσωματωθεί στην αξία κάθε «ανανέωσης» του χρόνου ομιλίας. Για παράδειγμα, σήμερα μια «ανανέωση» αξίας 15 ευρώ δεν περιλαμβάνει φόρο. Από τον Ιούλιο που θα εφαρμοσθεί το μέτρο, στην αξία των 15 ευρώ θα συμπεριλαμβάνεται και ο φόρος, οπότε για ίδια συνολική αξία «ανανέωσης» θα ισχύει λιγότερος χρόνος ομιλίας!

Εντός του Ιουλίου, θα κατατεθούν στη Βουλή και τα νομοσχέδια που θα προβλέπουν:
▪ Νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε αμιγή καταστήματα τέτοιων παιχνιδιών και την επιβολή ετήσιου τέλους από 100 έως 800 ευρώ για κάθε παιγνιομηχάνημα.
▪ Απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε 200.000 οικογένειες που κατέχουν δημόσια κτήματα. Οι κάτοχοι των δημόσιων εκτάσεων θα κληθούν να τις εξαγοράσουν πληρώνοντας τιμήματα με βάση τις αντικειμενικές ή τις αγοραίες αξίες των ακινήτων.
ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος