12 Ιουν 2009

Αδέσποτο Δεσποτικό ζητά δεσπότη. Πληροφορίες στο Υπουργείο Πολιτισμού


Η αξία του Δεσποτικού είναι γνωστή. Πρόκειται για ένα άγνωστο από τις αρχαίες μαρτυρίες αρχαϊκό ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα, την Άρτεμη και την Εστία, που τοποθετεί το Δεσποτικό, και την Αντίπαρο με την Πάρο, σε κεντρική θέση στον αρχαίο κυκλαδικό πολιτισμό.

Εδώ και δέκα χρόνια διεξάγονται ανασκαφές στο χώρο από τον αρχαιολόγο κ.Κουράγιο και τους συνεργάτες του με σημαντικά ως τώρα αποτελέσματα. Όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση για το Δεσποτικό πριν λίγους μήνες στην αίθουσα Καλουδά, αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο την επομένη μέρα, θα πρέπει να ένιωσαν ιδιαίτερα τυχεροί και περήφανοι.
Κι ενώ θα περίμενε κανένας ότι ένα τέτοιο κόσμημα για την περιοχή θα έβρισκε τη στήριξη και ανταπόκριση όλων, από τους απλούς πολίτες μέχρι την Κοινότητα και το Υπουργείο Πολιτισμού, στην πραγματικότητα πρέπει να μιλάμε για το αδέσποτο Δεσποτικό.

Ο αρχαιολογικός χώρος έχει ως συνήθως εικόνα εγκατάλειψης, χωρίς καν τη στοιχειώδη περίφραξη και φύλαξη του χώρου. Είναι δε χαρακτηριστικό της κρατικής απάθειας το ότι ενώ στις 15 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η έναρξη των φετινών ανασκαφών, οπότε και θα επισκεφθούν το χώρο διακεκριμένοι αρχαιολόγοι μαζί με τον κ.Κουράγιο, εντούτοις ακόμα δεν έχει δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού η επίσημη άδεια έναρξης των εργασιών στο χώρο. Η επιστολή προς τον Υπουργό έχει σταλεί από τις αρχές Μαΐου, όπως διαβεβαιώνει ο ίδιος ο αρχαιολόγος. Ακόμα ωστόσο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Μήπως θα έπρεπε κάποιοι εδώ γύρω, που τους τίμησαν οι πολίτες με την ψήφο τους, να δείξουν ότι δεν νοιάζονται μόνο για τα οικογενειοκρατικά εφήμερα, αλλά και για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου; Πού είναι οι οργίλες παρεμβάσεις του κ.Ρήγα, οι διθύραμβοι της κ. Μπινοπούλου και του κ. Βρούτση, η πολιτιστική ευαισθησία της κ.Προέδρου και των υπολοίπων κοινοτικών συμβούλων; Πρόσφατα τέθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο προς υπογραφή ένα έγγραφο από όλους τους τοπικούς συλλόγους περί στήριξης των εργασιών στο Δεσποτικό και απαίτησης από το Υπουργείο να δείξει το στοιχειώδες ενδιαφέρον. Το κείμενο δεν υπογράφηκε και τελικά καταχωνιάστηκε.

Κι αν ακόμα δεν έχετε εξοργιστεί σκεφτείτε ότι ο ψαράς κ.Μαριάνος (“Σαργός”) που έχει αναλάβει την καθημερινή μεταφορά των συνεργείων ανασκαφών, είναι απλήρωτος για τις περυσινές του υπηρεσίες, το δε υπουργείο παρέπεμψε τον κ.Κουράγιο στο να αναζητήσει τη συνδρομή του Ιδρύματος Λάτση που στηρίζει μέχρι τώρα την όλη προσπάθεια, ώστε να πληρωθεί ο κ.Μαριάνος. Είναι φαίνεται πολλά τα έξοδα για το Μουσείο Ακρόπολης.

Θέλετε κι άλλο; Φέτος είναι έτοιμοι κάποιοι σπόνδυλοι και κίονες για να αναστηλωθούν στο φυσικό τους χώρο, σε μια προσπάθεια να προσομοιάσει ο χώρος σε αυτό που ήταν κάποτε. Μόνο που ακόμα καθυστερεί προκλητικά η τυπική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Κεντρ. Αρχαιολ. Συμβούλιο), με αποτέλεσμα και αυτό το έργο να έχει “παγώσει”.

Υπάρχει κι άλλο. Όπως φαίνεται και στη μία από τις δύο επιστολές παρακάτω, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε τις εργασίες με 10.000 ευρώ το 2008, ένα ποσό που εξαιτίας των γραφειοκρατικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο δεν αποδόθηκε, αλλά κινδυνεύει και να χαθεί.

Κι αν νομίζει κανείς ότι πάλι γκρινιάζουμε χωρίς λόγο, ας επισκεφθεί το δυτικό μέρος της Χώρας, στη θέση Σιφνέικο – Αγριόκαστρο.

Εκεί διεξάγονται εδώ και λίγες μέρες ανασκαφές, που έχουν φέρει στο φως (παλαιολιθικούς;) τάφους, γεγονός μάλλον κατάπτυστο και επονείδιστο για την κοινοτική αρχή και όλους τους εμπλεκόμενους, αφού δεν υπάρχει ούτε μία πινακίδα στο χώρο που να ενημερώνει σχετικά. Ούτε βέβαια κάποια ανακοίνωση προς τους κατοίκους για τις ανασκαφές αυτές. Δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς οι αρχαίοι προμανταλενιστές δεν ψηφίζουν… Από την άλλη, αν βγει δελτίο τύπου ανορθόγραφο κι ασύντακτο πάλι, μπορεί και να ξυπνήσουν οι αρχαίοι κοιμώμενοι και να μας πάρουν με τις πέτρες