Σύμφωνα με έρευνα, που έγινε από ...
συντάκτες του περιοδικού Lancet, 1 στους 10 Ευρωπαίους πεθαίνει από αλκοόλ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στο αλκοόλ οφείλεται ένας στους 25 θανάτους.
Η εκβιομηχάνιση της παραγωγής και η παγκοσμιοποίηση της προώθησης του αλκοόλ έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη μαζική κατανάλωση και, κατά συνέπεια, τη ζημιά που προκαλεί. Για αυτό και, όσο περνούν τα χρόνια, το αλκοόλ γίνεται όλο και πιο «επιθετικό» και βλαβερό.
Εκτός από ποικίλες δυσλειτουργίες στον άνθρωπο, για τις οποίες ευθύνεται το αλκοόλ, οι γιατροί επισημαίνουν πως όσοι πίνουν πεθαίνουν κυρίως από τραυματισμούς, καρκίνο, καρδιακές προσβολές και κύρωση του ήπατος.
Το «μύθο» για την ευεργετική επιρροή του κόκκινου κρασιού έρχονται να ανατρέψουν, μερικώς, επιστήμονες από το Τορόντο, περιορίζοντας την ευεργετική του δράση μόνο σε ηλικιωμένους με καρδιακές παθήσεις, και φυσικά, στο βαθμό που καταναλώνεται με σύνεση και μετριοπάθεια.
Κατά μέσο όρο παγκοσμίως, ο κάθε άνθρωπος πίνει το χρόνο 6.2 λίτρα καθαρής αιθανόλης. Όσο οι κοινωνίες ευημερούν, τόσο αυξάνονται οι δείκτες κατανάλωσης ποτών. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, ο μέσος όρος ανεβαίνει στα 11,9 λίτρα αιθανόλης ετησίως.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι θάνατοι που οφείλονται στο αλκοόλ φτάνουν το 10%. Στην κορυφή, όμως, με ποσοστό 15%, βρίσκεται η Σοβιετική Ένωση, όπου το αλκοόλ, κατά τη δεκαετία 1990-2000, σκότωσε 3.000.000 ανθρώπους. Όσους, δηλαδή, και ένας πόλεμος. Οι έρευνες έδειξαν πως το κοινωνικό και οικονομικό σοκ από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έκανε τους ανθρώπους να πίνουν.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Ζάριτζε του Ρωσικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο κατέληξε στο ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται πάντα με τη φτώχεια και έχει συσχετιστεί με τα κοινωνικά προβλήματα. Παρ΄όλα αυτά, το κόστος του αλκοόλ σε ζητήματα υγείας και κοινωνικές επιπτώσεις παρουσιάζεται εξίσου μεγάλο και σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Σε μία γενικευμένη εκτίμηση, η κατανάλωση αλκοόλ είναι από τους σοβαρότερους παράγοντες επικινδυνότητας. Δεν είναι, όμως, αναπόφευκτος, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η πλειοψηφία του ενήλικου πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα συνειδητά απέχει από το αλκοόλ.
tvxs.gr
Πηγή: tv-greek-sansimera.blogspot.com
27 Ιουν 2009
Από αλκοόλ πεθαίνει 1 στους 10 Ευρωπαίους
Σάββατο, Ιουνίου 27, 2009
Cocktail News