27 Μαΐ 2009

Αντιδράσεις για το σχέδιο κατασκευής «Mall» στην Παλλήνη

Το σχέδιο κατασκευής ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου, του μεγαλύτερου των Βαλκανίων - συνολικά 92.000 στρεμμάτων - στην Παλλήνη Αττικής, φέρνει στο προσκήνιο την έλλειψη υποδομών της περιοχής. Για το θέμα μιλά στο tvxs.gr ο Κώστας Ρίπης, μέλος της κίνησης «Ενεργός Πολίτης Μεσογείων».

Το σχέδιο κατασκευής προβλέπει το εμπορικό κέντρο να ανεγερθεί στην περιοχή του κτήματος Καμπά, χώρος που χαρακτηρίζεται ως βιομηχανικό μνημείο, λόγω των αμπελώνων και του εμφιαλωτηρίου Καμπά που προϋπήρχαν εκεί. Κατά τον κ. Ρίπη, σε ανοιχτή πρόταση για την κατασκευή του εμπορικού το 2007, το Δημοτικό Συμβούλιο έβγαλε απόφαση ομόφωνα αρνητική, ενώ την ίδια στάση κράτησε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Με υπόμνημα ωστόσο του δημάρχου Σπύρου Κωνσταντά, στις 15 Μαΐου, ύστερα από συζήτηση με την εταιρεία Reds - η οποία θα κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο - συγκαλείται Δημοτικό Συμβούλιο, όπου δηλώνεται ότι «πρέπει να παρθεί μια τελική απόφαση», χωρίς να υπάρξει ωστόσο ενημέρωση προς τους κατοίκους, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την ανέγερση του έργου.
Δείτε το βίντεο
«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει», ενώ πλέον, όπως συμπληρώνει ο κ. Ρίπης, «υπάρχει ρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την Αττική, το οποίο προβλέπει τσιμεντοποίηση των Μεσογείων. Παρατηρείται ότι δεν υπάρχουν υποδομές, ούτε σχέδιο ανάπτυξης, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει στο tvxs.gr ότι όλη η ανατολική Αττική έχει βόθρους απορρόφησης, αντί για σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα, παρότι υπήρξε μελέτη της ΕΥΔΑΠ η οποία απορρίφθηκε, καθώς επίσης και ο κίνδυνος πρόκλησης συγκοινωνιακού χάους στην περιοχή». Σύμφωνα με την κίνηση «Ενεργός Πολίτης Μεσογείων», το Δημοτικό Συμβούλιο βιάζεται στην λήψη της απόφασης, βάζοντας μπροστά τα συμφέροντα της εταιρείας Reds, σε σχέση με την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις υποδείξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κατά το οποίο δεν έχει συνταχθεί, ούτε εγκριθεί, περιφερικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ αναγράφεται επίσης ότι με την πρόσθεση εμπορικών δραστηριοτήτων δεν επιτυγχάνονται οι κατευθύνσεις του ρυθμιστικού σχεδίου Αθηνών.

Επιπλέον, σε Μελέτη του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, που διενεργήθηκε στις 12 Μαΐου, προκύπτουν τέσσερα ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία αξίζει να σημειωθούν. Όπως καταθέτει ο κ. Δεκλερής, που ηγείται του Επιμελητηρίου, δεν επιτρέπεται η μεταβολή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος για το κτήμα Καμπά, ενώ τυχόν έγκριση περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, δύναται να προσληφθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, αναφέρεται η αποκατάσταση των αμπελώνων Καμπά, ως μέρος του βιομηχανικού πολιτισμού της χώρας, καθώς επίσης το Επιμελητήριο επιφυλάσσεται να επανέλθει στην περίπτωση που ο χώρος εγκριθεί ως περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης.

Την ανησυχία του δεν έκρυψε ο κ. Ρίπης, για το γεγονός ότι, σε ενημέρωση που έκαναν τα μέλη του «Ενεργού Πολίτη Μεσογείων» στους εμποροϋπαλλήλους και στα μικρά εμπορικά μαγαζιά της Παλλήνης, η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν ήταν ενήμερη για τις εξελίξεις της περιοχής τους. Ευθύνη για αυτό αποδίδεται στον Εμπορικό Σύλλογο, καθώς όπως αναφέρεται «τα μικρά εμπορικά μαγαζιά είναι ο ιστός της κοινωνίας μας. Αυτά είναι τα πρώτα τα οποία θα πληγούν ανεπανόρθωτα, με την ανέγερση του εμπορικού κέντρου. Θα πρέπει ο Σύλλογος να βγει μπροστά και να ενημερώσει».

Παράλληλα δεν υπάρχει χωροθέτηση για την κατασκευή οδικών αξόνων που θα βελτιώσουν την κατάσταση. «Είναι σαν οι μηχανικοί πρώτα να κατασκευάζουν, και μετά να κάνουν έναν σχεδιασμό, κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνο» δηλώνει ο κ. Ρίπης. «Ωστόσο, ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι προβλέπεται ίδιου βαθμού τριτογενείς ανάπτυξη με την Παλλήνη, στη Δραπετσώνα και τον Ελαιώνα».

Κλείνοντας, ο κ. Ρίπης ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να τσιμεντοποιηθεί όλη η Αττική και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να το δει πολιτικά το θέμα, και να λάβει σοβαρές αποφάσεις. Οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν τον διάλογο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν βιαστικές κινήσεις, και οι αποφάσεις να είναι υπέρ της ποιότητας ζωής αυτών και των παιδιών τους. Ήδη με ανακοινώσεις τους, έχουν ταχθεί υπέρ του αγώνα του «Ενεργού Πολίτη Μεσογείων» πολλοί σύλλογοι, πρωτοβουλίες κατοίκων, βουλευτές διαφόρων κομμάτων καθώς και μια μεγάλη μερίδα από blogs.

Σήμερα, φορείς και κάτοικοι της Παλλήνης πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 18:30, στο δημαρχείο της πόλης με στόχο να πούνε ένα ηχηρό «όχι» στην κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου των Βαλκανίων στην περιοχή τους.

Πηγή: tvxs.gr