Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν στο διάστημα ένα μυστηριώδες γιγάντιο αντικείμενο, που υπήρχε τον καιρό που το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 800 εκατ. ετών και το οποίο σήμερα βρίσκεται σε απόσταση 12,9 δισ. ετών φωτός. Οι επιστήμονες αδυνατούν μέχρι στιγμής να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, το οποίο απειλεί να ανατρέψει κυρίαρχες θεωρίες της εξέλιξης του σύμπαντος, σύμφωνα με το BBC.
Αντικείμενα όπως αυτό, τα οποία ονομάζονται «Λίμαν-Άλφα», θεωρούνται πελώριες αέριες μάζες, πιθανώς πρόγονοι γαλαξιών. Η συγκεκριμένη μάζα πήρε το όνομα «Χιμίκο» από μια μυθική αινιγματική βασίλισσα της Ιαπωνίας. Απλώνεται σε μια έκταση 55.000 ετών φωτός, ρεκόρ για μια τόσο πρώιμη εποχή του σύμπαντος, η οποία είναι ανάλογη του μεγέθους του δικού μας γαλαξία.
Οι αστρονόμοι βρίσκονται σε αμηχανία από την ανακάλυψη και παρά τη μελέτη της μάζας με τα καλύτερα διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια, δεν είναι βέβαιοι τι ακριβώς είναι. Επειδή είναι ένα από τα πιο μακρινά αντικείμενα που έχουν ποτέ βρεθεί (μόνο άλλα τρία αντικείμενα έχουν ανακαλυφθεί μακρύτερα στο χώρο και το χρόνο), είναι πολύ αχνό και δεν είναι δυνατό να κατανοηθεί η φυσική του προέλευση. Θα μπορούσε να είναι ιονισμένο αέριο, ενεργοποιημένο από μια υπερ-μεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του ή ένας πρώιμος γαλαξίας με μεγάλη συσσώρευση αερίων ή το προϊόν της σύγκρουσης δύο νεαρών γαλαξιών κοκ.
Η ανακάλυψη έγινε από τον Ιάπωνα αστρονόμο Masami Ouchi του αστεροσκοπείου του αμερικανικού Ινστιτούτου Κάρνεγκι, με τη χρήση του τηλεσκοπίου «Σουμπαρού» στη Χαβάη. Όπως είπε, οι ερευνητές έχουν εκπλαγεί από το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο αντικείμενο βρέθηκε σε ένα τόσο μακρινό (δηλαδή χρονικά πρώιμο) σημείο του σύμπαντος, όταν το ηλικίας 800 εκατ. ετών σύμπαν είχε μόλις το 6% της σημερινής ηλικίας του.
Τα παλαιότερα ανάλογα αντικείμενα «Λίμαν-Άλφα» μέχρι τώρα που είχαν βρεθεί ήσαν ηλικίας 2 - 3 δισ. ετών. Το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί άλλα τόσο μεγάλα αντικείμενα σε μια τόσο παλαιά εποχή του σύμπαντος - αλλά το «Χιμίκο» φαίνεται να αποτελεί μια αινιγματική εξαίρεση- είναι που προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς δεν ταιριάζει με το καθιερωμένο μοντέλο δημιουργίας μεγαλύτερων γαλαξιών από τη συγχώνευση μικρότερων, μετά το πέρασμα αρκετού χρόνου από το αρχικό «Μπινγκ Μπανγκ».
Η σχετική εργασία, που δημοσιεύεται στο περιοδικό αστροφυσικής ?Astrophysical Journal?, δείχνει ότι το «Χιμίκο» περιέχει δεκαπλάσια μάζα από τη μάζα των γαλαξιών της ίδιας ηλικίας. Το γεγονός αυτό, κατά τον Ιάπωνα αστρονόμο, σημαίνει είτε ότι η επικρατούσα θεωρία για τη δημιουργία γαλαξιών είναι λανθασμένη είτε ότι το «Χιμίκο» αποτελεί κάτι πραγματικά εξαιρετικό - αν όχι μοναδικό- στο σύμπαν. Όπως είπε, στο μέλλον δεν αποκλείεται να ανακαλυφθούν και άλλα τέτοια μυστηριώδη αντικείμενα.
Το ασύλληπτο φαγοπότι στο ΜΕΤΡΟ και στα άλλα έργα της Θεσσαλονίκης
Πριν από 40 δευτερόλεπτα