Ένας στους 4 Έλληνες πολίτες πληρώνει από την τσέπη του για υπηρεσίες υγείας ενώ, συνολικά, η δαπάνη των νοικοκυριών για υπηρεσίες υγείας απορροφά, σταθερά τα τελευταία χρόνια, ποσοστό μεγαλύτερο από το 7% των μηνιαίων δαπανών.
Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια του 35ου Ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού
Συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε στην Αθήνα η Ιατρική Εταιρεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συζήτηση για τις ανισότητες στην υγεία, η Ελλάδα έχει ακόμη μία αρνητική διάκριση, που αφορά στο μεγάλο ποσοστό των "καταστροφικών δαπανών υγείας", οι οποίες στερούν από τα νοικοκυριά ακόμα και βασικά αγαθά.
Οι κατηγορίες των Ελλήνων που πλήττονται περισσότερο από αυτές τις συνθήκες είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο οικονομικό κόστος, αντισταθμίζουν την αδυναμία τους αυτή με μεγαλύτερη αναμονή για κατανάλωση υπηρεσιών υγείας.
Επίσης, οι σχετικές μελέτες καταδεικνύουν μια ανισότητα μεταξύ αστικών και ημιαστικών ή αγροτικών περιοχών λόγω απουσίας σχετικών δομών, καθώς και μεταξύ ατόμων με διαφορετικά επίπεδα μόρφωσης.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, εκ των συντονιστών της συζήτησης, επιχείρησε μία εισαγωγή στο θέμα αναδεικνύοντας τις οικονομικές και πολιτικές του βάσεις. Επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης του ΕΣΥ και κυρίως::
-Tη διατήρηση και των δύο βασικών μοντέλων στη βάση των οποίων πηγές των κεφαλαίων αποτελούν τόσο τα έσοδα από φορολογία όσο και οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων,
-τις διαχειριστικές αδυναμίες λόγω του αναχρονιστικού τρόπου αποζημίωσης των φροντίδων,
-τις δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τους δημογραφικούς δείκτες και τον ιατρικό πληθωρισμό, παράγοντες οι οποίοι συνδέονται, σύμφωνα με μελέτες, με την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες και, κατ' επέκταση, των δαπανών υγείας,
-το γεγονός ότι οι υπηρεσίες υγείας αποτελούν κοινωνική αλλά, όπως διαφαίνεται από τα σχετικά δεδομένα, όχι κυβερνητική προτεραιότητα στη χώρα μας (βλ. τα παρακάτω γραφήματα),
-τέλος, το γεγονός ότι η επιβάρυνση των ατομικών και οικογενειακών εισοδημάτων για την κατανάλωση υπηρεσιών υγείας αφορά τα νοικοκυριά όλων των εισοδηματικών κατηγοριών και για το λόγο αυτό η χώρα μας λαμβάνει μια πολύ αρνητική θέση στην κατάταξη με κριτήριο τη δικαιοσύνη στην κατανομή των χρηματοδοτικών βαρών για υπηρεσίες υγείας.
Πηγή: kerdos.gr