5 Μαΐ 2009

Θέματα συζήτησης σχολικού συμβουλίου

Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης
(για τα πρακτικά του Σχολικού Συμβουλίου)

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης συγκέντρωσε τα βασικότερα αιτήματα των γονέων και επιθυμίες που έχουν εκφράσει μαθητές, που αφορούν κυρίως σε υλικοτεχνικές και κτιριακές ελλείψεις ή ανάγκες προσαρμογής των εγκαταστάσεων στην πρόσφατη νομοθεσία, και είναι άμεσα συνυφασμένα με την καθημερινότητα των μαθητών και των διδασκόντων και την προστασία της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας. Το Δ.Σ. καταθέτει προς καταγραφή στα πρακτικά του Σχολικού Συμβουλίου τα αιτήματα αυτά, ζητώντας από τη Διεύθυνση του Σχολείου -όπως προέτρεψε ο Δήμαρχος της πόλης διά του Τύπου, στην ομιλία του στη Γ.Σ. της Ένωσης Γονέων Σχολείων Παλλήνης και σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο- την προώθησή τους είτε για να δοθούν άμεσες λύσεις είτε μακροπρόθεσμες για όσα χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Το Δ.Σ. ενημερώνεται σχετικά -είτε επισήμως είτε ανεπισήμως-, αλλά δεν υπεισέρχεται σε θέματα ή προγράμματα εκπαιδευτικής φύσεως, παρεκτός αν του ζητηθεί ή οφείλει εκ του νόμου να το πράξει, όπως και σε ζητήματα προμήθειας ειδών από τον ΟΣΚ.

Έλεγχος κυλικείου (απουσιάζει ο εκπρόσωπος του Δήμου)
Διαλειτουργικότητα πληροφορικού συστήματος σχολείου (κόστος 300 ευρώ)
Διαγράμμιση διάβασης πεζών επί της Εθνικής Αντιστάσεως (Τ.Υ. ΟΤΑ όπου ανήκει ο δρόμος)
Επισκευή πινακίδων κάθετης σήμανσης (Τ.Υ. Δήμου)
Μερικό κλάδεμα ευκαλύπτων (όχι κόψιμο!) επί της Εθνικής Αντιστάσεως ώστε να είναι απολύτως ορατά τα φανάρια και η κάθετη σήμανση (Τ.Υ. Δήμου)
Τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων έξω από τις εισόδους 1ου Δημοτικού Σχολείου και παιδικής χαράς επί της οδού Μαυρομιχάλη (Τ.Υ. Δήμου, 200 ευρώ)
Τοποθέτηση 3 ακόμη σταθερών καλαθιών απορριμμάτων στο προαύλιο (Τ.Υ. Δήμου, 200 ευρώ)
Τοποθέτηση πλακών στο ήμισυ της αλέας στο δυτικό τμήμα του Σχολείου απ’ όπου περνούν τα οχήματα για την τροφοδοσία, τον καθαρισμό του προαυλίου και τις επισκευές (Τ.Υ. Δήμου)
Καθαρισμός πεζοδρομίων γύρω από το σχολείο από εμπόδια, παράνομες πινακίδες, κλαδιά, απορρίμματα και αντικατάσταση φθαρμένων πλακών (Τ.Υ. Δήμου)
Προσωρινή επισκευή περίφραξης σχολείου (κλείσιμο τρύπας στο συρματόπλεγμα της ανατολικής κερκίδας, τοποθέτηση κάγκελου στο σημείο όπου ενώνονται η νότια κερκίδα με το ηχοπέτασμα, ενίσχυση της δυτικής καγκελόπορτας (Τ.Υ. Δήμου, 500 ευρώ)
Σχέδια σχολείου (τοπογραφικό, μηχανικού, ηλεκτρολόγου), απαραίτητα για πυρασφάλεια, πολιτική προστασία και οποιοδήποτε έργο πολιτικού μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού γίνει στο σχολείο (ΟΣΚ, Τ.Υ. Δήμου)
Πυρασφάλεια (απαραίτητες προσαρμογές/επισκευές/μετατροπές/προμήθειες, πιστοποιητικό), σύσταση ομάδων, καθημερινός εφοδιασμός υπευθύνου με τα κλειδιά πρόσβασης σε όλους τους χώρους του σχολείου (Διεύθυνση, Τ.Υ. Δήμου και 2.500 ευρώ)
Ετήσια πιστοποιητικά συντήρησης καυστήρων και κλιματισμού (Τ.Υ. Δήμου)
Αντικατάσταση επικίνδυνων υαλοπινάκων ή τοποθέτηση ζελατίνας ασφαλείας (1.500 ευρώ)
Έλεγχος πόσιμου ύδατος 2 φορές ετησίως
Επικάλυψη τσιμεντένιων παγκακιών προαυλίου με μαλακό υλικό (συνθετική απομίμηση ξύλου: 200 ευρώ)
Τοποθέτηση κουπαστών και αντιολισθητικών ταινιών στα κλιμακοστάσια (800 ευρώ)
Καθαρισμός και στήριξη κουρτινών (Τ.Υ. Δήμου)
Επέκταση τραπεζαρίας (500 ευρώ - Τ.Υ. Δήμου)
Ενίσχυση ηλεκτρικής εγκατάστασης τραπεζαρίας (Τ.Υ. Δήμου)
Υπογειοποίηση σωλήνων θέρμανσης και καλωδίων στην ανατολική είσοδο (Τ.Υ. Δήμου)
Πεζοδρόμηση τμήματος οδού Μαυρομιχάλη {Πέρα από τις όποιες προσπάθειες του Δήμου, οι περίοικοι και όσοι χρησιμοποιούν εποχούμενοι τον πεζόδρομο οφείλουν αφενός να αναλογιστούν το ρίσκο που αναλαμβάνουν οδηγώντας ανάμεσα σε μικρά παιδιά, αφετέρου την επιπλέον όχληση και τις ζημίες που προκαλεί στους ίδιους η αυξημένη υπερτοπική κυκλοφορία στη γειτονιά τους}
Αλεξικέραυνο νέας τεχνολογίας (ΟΣΚ)
Αντιμετώπιση παράνομης στάθμευσης γύρω από το σχολείο και χωροθέτηση στάθμευσης ΙΧΕ διδασκόντων, προσωπικού, προμηθευτών και επισκεπτών του σχολείου
Προσωρινή ανάληψη κόστους τραπεζοκόμου από το Δήμο. Πλήρης εφαρμογή του νόμου περί Ολοημέρου (1.500 ευρώ ετησίως, μέχρις ότου αναλάβει το Δημόσιο το κόστος. Δυνατότητα συνέργειας με το όμορο Νηπιαγωγείο)
Αποχωρητήρια, αποδυτήρια, βρύσες πόσιμου νερού (ανακατασκευή βάσει προδιαγραφών ΟΣΚ, ένταξη σε πρόγραμμα αναπαλαίωσης του ΟΣΚ)
Εγκατάσταση εξαερισμού με αισθητήρες CO2 στις αίθουσες διδασκαλίας (ΟΣΚ)
> Επίσης, εκκρεμεί η εξαγγελθείσα ανακατασκευή του προαυλίου. Μαθητές έχουν εκφράσει την επιθυμία για δημιουργία χώρου με γρασίδι, «όπως στην Ελληνογερμανική» (συνθετικός χλοοτάπητας, ελαστικές πλάκες από ΟΣΚ). Ωστόσο, είναι φανερό ότι το προαύλιο δεν είναι αρκετό για 260 μαθητές και για οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να προηγηθεί μελέτη. Μετά την ανακατασκευή, και προς όφελος του αστικού περιβάλλοντος, τοποθέτηση περίφραξης από ανοξείδωτο καρέ, στο τμήμα όπου δεν υπάρχουν ηχοπετάσματα (κόστος υλικών 1.500 ευρώ).
> Συνολικό κόστος: 6.700 ευρώ + 15% απρόβλεπτα σε τρία έτη (τα περισσότερα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν παράγονται στην Ελλάδα). Επιπλέον, προσωρινό κόστος τραπεζοκόμου και μελλοντικό κόστος περίφραξης.
> Πέραν τούτων, το Δ.Σ. ευελπιστεί στην τακτική και ουσιαστική λειτουργία των οργάνων που προβλέπει ο νόμος και στη συνεργασία με τη Διεύθυνση, το Σύλλογο Διδασκόντων και την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, προσβλέπει δε στην ειλικρινή και εργώδη αντιμετώπιση των ζητημάτων που τίθενται. Εκφράζει την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που καταβάλλεται από τη Διεύθυνση του Σχολείου για τη δημιουργία βιβλιοθήκης και ευχαριστεί τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Διδασκόντων για τις καθημερινές άοκνες προσπάθειές τους. Αναγνωρίζει όλες τις έως τώρα προσπάθειες που έχουν γίνει προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου και χαιρετίζει την προώθηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης του προγράμματος «Εξοικονομώ», η χρήση του οποίου, σε συνδυασμό με άλλα προγράμματα και ίδιους πόρους, θα αλλάξει σε βάθος χρόνου την εικόνα των σχολείων της πόλης, θα εξοικονομήσει ενέργεια, θα παρέχει θέρμανση και ζεστό νερό, θα προσφέρει ασφάλεια μέσω των νέων πάνελ στις πόρτες και τα παράθυρα και γενικότερα θα κάνει το Σχολείο φιλικότερο στους χρήστες του.

To Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης