Με μία ειδική «μπανιέρα» για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων των παιδιών εξοπλίστηκε το Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Π&Α. Κυριακού», με στόχο την άμεση ανακούφιση και την καλύτερη φροντίδα των μικρών ασθενών.
Η τοποθέτηση του παιδιού στη βυθιζόμενη μπανιέρα, έχει ως σκοπό την αποκατάσταση των βλαβών που έχουν υποστεί οι ιστοί του δέρματος από την υψηλή θερμοκρασία στην οποία έχουν εκτεθεί, την επιτάχυνση της επούλωσης με αποτέλεσμα την σύγκλειση της εγκαυματικής επιφάνειας και την πρόληψη των υπερτροφικών ουλών που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της επούλωσης.
«Η σημασία της λειτουργίας αυτής της ειδικής μπανιέρας σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων της χώρας γίνεται αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς ότι σχεδόν 400 παιδιά κάθε χρόνο προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου μας με κάποιου βαθμού έγκαυμα, η αποκατάσταση του οποίου εξαρτάται από την έγκαιρη αντιμετώπιση του στον τόπο του ατυχήματος και στη συνέχεια σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα.» υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου ο δρ Θοδωρής Αϊβάζογλου, παιδοχειρουργός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Παιδοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α.Κυριακού».
Μάλιστα, όπως επισήμαναν οι ειδικοί εφιστώντας τη προσοχή των γονέων, οι αιτίες που προκαλούν εγκαύματα στα παιδιά είναι πιο συχνά τα ζεματιστά νερά (περίπου 90%), πιο σπάνια η φωτιά από σπίρτα και αναπτήρες (8%), η ηλεκτροπληξία (1%) και τα χημικά προϊόντα (1%). Σημειώνεται, πως τα εγκαύματα που προκαλούνται από υγρά είναι πιο συχνά πριν από την ηλικία των 5 ετών και συμβαίνουν πιο συχνά στα αγόρια, ενώ τα εγκαύματα που γίνονται από φωτιά στο σπίτι είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά μικρότερα των 14 ετών.
Η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, οι γιατροί ωστόσο δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον, αν αναλογιστεί κανείς πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος παγκοσμίως όχι μόνο στην πρόληψη των εγκαυμάτων αλλά και στην αποκατάστασή τους, με αποτέλεσμα την αύξηση της επιβίωσης των παιδιών με σοβαρά εγκαύματα.
Συμβουλές προς τους γονείς
Οι μικροί «εξερευνητές», δεν αντιλαμβάνονται συνήθως τις καυτές παγίδες μέσα στο σπίτι. Γι αυτό και οι πηγές φλόγας στο οικιακό περιβάλλον όπως είναι τα τζάκια, οι γκαζιέρες, και οι ηλεκτρικές σόμπες αλλά και οι αναπτήρες και τα σπίρτα πρέπει να είναι μακριά από τα παιδιά.
Καλό θα ήταν, όπως λένε οι ειδικοί, οι ηλεκτρικές πρίζες μέσα στο σπίτι να καλύπτονται με ειδικά πλαστικά μονωτικά καλύμματα, εμποδίζοντας έτσι τα περίεργα χεράκια που θέλουν να αγγίζουν τα πάντα.
Πιθανή πηγή ατυχήματος είναι και τα διάφορα χημικά όξινα ή αλκαλικά καθαριστικά, γι αυτό και πρέπει να τοποθετούνται ψηλά σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους όπου το παιδί δεν μπορεί να τα φθάσει.
Πηγή: myhnews.gr