6 Μαΐ 2009

Παρέμβαση Ντίνου Βρεττού στην 3η Συνδιάσκεψη φορέων Αν. Αττικής

Ντίνος Βρεττός
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Περιφέρεια Αττικής

28/4/2009

Κύριε Πρόεδρε της συνδιάσκεψης
Φίλες και φίλοι παριστάμενοι,

Κληθήκαμε σήμερα να επικεντρωθούμε σε πέντε θεματικέςενότητες, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά των προβλημάτων αλλά και την βασική συνιστώσα της προοπτικής της Ανατολικής Αττικής.

Το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζεται από μια βάρβαρη επιδρομή στο περιβάλλον της Αττικής, με την γιγάντωση και την χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κυρίως στην περιοχή των Μεσογείων. Ο κίνδυνος για την μελλοντική φυσιογνωμία των Μεσογείων είναι ορατός, αφού το μοντέλο ανάπτυξης που εξελίσσεται είναι ίδιο με αυτό που υιοθετήθηκε στην Αθήνα και δημιούργησε το σημερινό τερατούργημα. Παράλληλα απουσιάζει εντελώς η στρατηγική και ο σχεδιασμός για την δρομολόγηση έργων υποδομής, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, η τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό, η πρόσφατη εξαγγελία για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής αποτελούν ένα ευρύτερο σχεδιασμό αστικοποίησης της περιοχής σε βάρος του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής

Μετά από πέντε χρόνια αναμονής και εξαγγελιών δόθηκε πρόσφατα προς διαβούλευση το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας .Επανειλημμένα μέσα από ερωτήσεις που κατέθεσα στην Βουλή είχα ζητήσει να έρθει προς συζήτηση ένα Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Αττική.
Το σχέδιο Νόμου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής, απέχει πολύ από το ζητούμενο που είναι ένα Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Αττικής, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 2, αναφέρει ότι «το ΡΣΑ επέχει και θέση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της περιφέρειας Αττικής» .
Οι βασικές επιφυλάξεις για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο, είναι ότι είναι πρόχειρο στην επεξεργασία του. Δεν περιλαμβάνει τα βασικά εργαλεία υλοποίησης του όπως τα απαραίτητα έργα υποδομής, τους αναγκαίους προϋπολογισμούς και τους διατιθέμενους πόρους, τις τεχνικές εκθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα.
Είναι προφανές ότι υπάρχουν καλές προθέσεις όπως και καλές ιδέες, το ζητούμενο είναι όμως πως θα υλοποιηθούν.

Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου ΡΣΑ είναι η αστικοποίηση της Αττικής. Έτσι, προβλέπεται η επέκταση της Αττικής κατά 200.000 στρέμματα, προσδιορίζονται συγκεκριμένες χωρικές ενότητες με τριτογενείς παραγωγικές δραστηριότητες όπως η περιοχή της Ανατολικής Αττικής και των Μεσογείων.
Στην πράξη απέχει πολύ από το να καλύπτει τις σημερινές οικιστικές εξελίξεις από την άναρχη δόμησης. Ένα άλλο παράδοξο είναι ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που υποτίθετε ότι πρέπει να δημοπρατηθούν μέσα στον Μάιο παρά την αντίθετη άποψη των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της Τοπικής και Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, δεν είναι ενταγμένοι στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής.
Βεβαίως το ΡΣΑ είναι υπό εξέλιξη. Ήδη έχουμε συλλέξει παρατηρήσεις που αφορούν όλες τις περιοχές της Αττικής, οι οποίες όμως δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα της σημερινής συνδιάσκεψης. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο θα πρέπει να αποτελέσει από μόνο του ένα θέμα εξειδικευμένης ημερίδας που θα υλοποιηθεί με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ακόμη και του δικού σας φορέα.

Ελλείψεις υποδομών-ελλείψεις αποχετευτικών δικτύων-ΧΥΤΑ

Η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια απέδιδε την μη έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος της αποχέτευσης, στην ασυμφωνία των Δήμων. Στην ουσία υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης και πολιτικού θάρρους προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο θέμα. Τον τελευταίο χρόνο έχω καταθέσει πέντε ερωτήσεις προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για το θέμα της έλλειψης βιολογικών καθαρισμών στην Αττική, την στρατηγική του ΥΠΕΧΩΔΕ για τοπικούς ή υπερτοπικούς βιολογικούς καθαρισμούς, για τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί για την έλλειψη δικτύων αποχέτευσης σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Όλες οι απαντήσεις που έλαβα από τον αρμόδιο Υπουργό, χαρακτηρίζονται από έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος. Ακόμη και τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προστασία και Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων», Κωδ. 46 «Επεξεργασία Λυμάτων», είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν τα αντικειμενικά κριτήρια υλοποίησης του έργου.
Πολλές φορές έχω επισημάνει στο θέμα των ΧΥΤΑ ότι είναι λάθος ο χωροταξικός σχεδιασμός ( χωροθέτηση) και ξεπερασμένες οι τεχνικές διαχείρισης απορριμάτων. Και τα δύο θα πρέπει να αλλάξουν. Επίσης αν δεν εκχωρηθεί η διαχείριση απορριμμάτων στους Δήμους και τις Κοινότητες τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων ο οποίος λειτουργεί μακριά από τα συμφέροντα της Ανατολικής Αττικής.

Προστασία των ελεύθερων χώρων

Επιχειρείται η τροποποίηση του ΠΔ544/78 το οποίο αναγνώριζε δύο ζώνες προστασίας στον Υμηττό, την Ζώνη Α και Β. Με την νέα πρόταση δημιουργούνται οκτώ καινούργιες ζώνες εκ των οποίων μόνο η Α1 ζώνη κρατά αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της ζώνης απολύτου προστασίας. Πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να αποτυπωθεί το δάσος του Υμηττού, με βάση τους προσωρινούς χάρτες του δασαρχείου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και για τους οποίους αν και έχω καταθέσει ερωτήσεις δεν έχω λάβει σαφείς απαντήσεις.
Παράλληλα ένα ς μεγάλος αριθμός ελεύθερων χώρων και στην περιοχή της Παλλήνης του Γέρακα και των Γλυκών Νερών όπως, το Κτήμα Καμπα, ο Λόφος Λεβίδη, το Στρατόπεδο Λάμπρου, ο Λόφος Κεραίας και ο Λόφος Φούρεσι απειλείται από την τσιμεντοποίηση. Η θέση πρέπει να είναι μια:Όχι άλλη τσιμεντοποίηση.Ας προστατεύσουμε τουλάχιστον αυτά που έχουν μείνει.

Πυλώνες υψηλής τάσης

Οι πυλώνες υψηλής τάσης παρά τους κινδύνους που έχει επισημανθεί ότι υπάρχουν, παραμένουν σε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα δίπλα σε σχολεία στην Παλλήνη, στα Γλυκά Νερά και στον Γέρακα.Στις αντίστοιχες ερωτήσεις που έχω καταθέσει δεν προβλέπεται η άμεση υπογειοποίηση, που αυτό είναι το ζητούμενο.

Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής

Από τα θετικά σημεία του ΡΣΑ είναι η πρόβλεψη για την δημιουργία Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, αφού αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη, εξαιτίας της πληθυσμιακής υπερυσγκέντρωσης που χαρακτηρίζει την περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Παρά τις εξαγγελίες το 2007 από τον αρμόδιο Υφυπουργό για την εκπόνηση μελέτης για την ίδρυση του Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, η οποία μάλιστα ανατέθηκε στην ΔΕΠΑΝΟΜ, μέχρι και σήμερα τίποτα δεν έχει προχωρήσει.
Όμως επειδή θα πρέπει να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα, η περιοχή της Ανατολικής Αττικής αποτελούμενη από δύο λιμάνια και τον οδικό άξονα της Αττικής Οδού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ή την μεταφορά από το κέντρο και άλλων εξειδικευμένων νοσοκομείων, τα οποία θα εξυπηρετούν όχι μόνο τις ανάγκες των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής αλλά και τις ανάγκες των κατοίκων ολόκληρης της χώρας.