27 Μαρ 2014

Ανοικτή επιστολή του Δικτύου Πολιτών προς τους κατοίκους της πόλης μας

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ακόμα μια επίθεση της κυβέρνησης σε μια κατηγορία συμπολιτών μας. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο είναι οι φαρμακοποιοί.Με πρόσχημα την έκθεση που παρήγγειλε το υπουργείο Εμπορίου στον ΟΟΣΑ, προωθούν την πλήρη 
απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, την άρση κάθε κριτηρίου πληθυσμιακού και χωροταξικού για τη λειτουργία φαρμακείου και ταυτόχρονα ανοίγουν το δρόμο για το άνοιγμα φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Για μία ακόμη φορά, οι μεθοδευμένες αντικοινωνικές πολιτικές της  μνημονιακής συγκυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, με υπόδειξη της τρόικας, έχουν σκοπό να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες και να πλήξουν το ελληνικό φαρμακείο της γειτονιάς, υπέρ των μεγάλων συμφερόντων.
Ειδικά στη σημερινή, ιδιαίτερα δύσκολη, συγκυρία, που η υποβάθμιση των παροχών Υγείας είναι εμφανής, ο φαρμακοποιός λειτουργεί και ως σύμβουλος Υγείας, κατέχοντας καθοριστικό ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα του πολίτη.

Μέχρι σήμερα, στη χώρα μας, η διακίνηση των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία και η τιμή τους καθορίζεται με κρατική διατίμηση. Αυτό έχει ως συνέπεια, να έχουμε αυτή τη στιγμή έναν από τους χαμηλότερους μέσους όρους στις τιμές των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) (1,7€/τεμάχιο) και να αποφεύγεται η πολυφαρμακία.
Ακόμη και τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), έχουν παρενέργειες και η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από τα φαρμακεία, γνωμοδότησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ). Η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών πρέπει να συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της πολιτείας.
Επιτρέποντας, λοιπόν, την πώληση των φαρμάκων αυτών στα σούπερ μάρκετ, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Αυτό, όμως, φαίνεται να είναι «ψιλά γράμματα» για το Υπουργείο Ανάπτυξης που αντιμετωπίζει τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών με όρους αγοράς.  Για τον υπουργό και την κυβέρνηση, σαφώς, προέχει η εξυπηρέτηση στα μεγάλα συμφέροντα.
Η απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ, που εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα φάρμακα. Αυξήσεις που θα προστεθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Ήδη το 2013 πλήρωσε 25% περισσότερα χρήματα για φάρμακα από ό,τι το 2012, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Αυτή είναι η περίφημη πολιτική της κυβέρνησης για «φθηνό φάρμακο» που υποσχόταν ο υπουργός καταστροφής της Υγείας, κ. Γεωργιάδης, πριν από λίγους μήνες.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι τοπικοί εκπρόσωποι και υποστηρικτές αυτών των πολιτικών «κάνουν την πάπια». Μας λένε «πονηρά» πως τα κόμματα δεν έχουν θέση στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν λένε, όμως, κουβέντα και δεν παίρνουν θέση για τις πολιτικές των κομμάτων. Γιατί είναι οι πολιτικές των κομμάτων τους αυτές που διαλύουν την ελληνική κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και που καταστρέφουν τη ζωή μας.
Κρύβουν την πολιτική και κομματική τους ταυτότητα, κρύβουν τις πολιτικές τους θέσεις. Παριστάνουν τους «ανεξάρτητους». Τρέμουν την αγανάκτηση των Ελλήνων πολιτών.
Μας πουλάνε φούμαρα για τοπική ανάπτυξη, μέτρα στήριξης της τοπικής αγοράς, place branding και άλλα βαρύγδουπα «μπλε και πράσινα άλογα», την ίδια στιγμή που οι μνημονιακές πολιτικές που υποστηρίζουν αυτοί και τα κόμματά τους, κλείνουν το ένα κατάστημα μετά το άλλο, απολύουν καθημερινά εργαζόμενους, οδηγούν στην απόγνωση, την εξαθλίωση, τη φυλακή και την αυτοκτονία χιλιάδες κατεστραμμένους συμπολίτες μας. 
Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε κάθε αγωνιζόμενο για αξιοπρεπή διαβίωση εργαζόμενο. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους φαρμακοποιούς της πόλης μας. Η συμπαράστασή μας είναι και υποστήριξη στο δικαίωμα κάθε πολίτη για απρόσκοπτη πρόσβαση στο φάρμακο.
Έχουμε την ευκαιρία στις προσεχείς τριπλές εκλογές να στείλουμε ένα τρανταχτό μήνυμα στη μνημονιακή συγκυβέρνηση, αλλά και στους τοπικούς υποστηρικτές της που ζητούν την ψήφο μας, για να συνεχίσουν το «έργο» τους και να μας «σώσουν».
Είδαμε το «έργο» τους. Είδαμε πώς θα μας «σώσουν»
Κάθε μέρα που περνάει γίνονται και πιο επικίνδυνοι.
Μετά τις απολυμένες καθαρίστριες, ήρθε η σειρά των γιατρών και του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Ύστερα ήρθε η σειρά των δασκάλων και των καθηγητών που ήταν σε διαθεσιμότητα. Τώρα είναι η σειρά των φαρμακοποιών, μετά των υπαλλήλων ΟΤΑ, μετά πάλι των συνταξιούχων. Μετά οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, μετά η δική μας σειρά…
Το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας εξαρτάται από τη δική μας στάση στις προσεχείς εκλογές. Εξαρτάται από το αν θα το αφήσουμε και πάλι στα χέρια αυτών που το καταστρέφουν.
                                                                                                                                                             26/03/2014
Για το ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ  Χολαργού – Παπάγου
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Περικλής Ζήκας