11 Νοε 2012

Τελεσίγραφο Σαουδικής Αραβίας σε Ιράν μετά την κατάρριψη του αμερικανικού UAV

Η Σαουδική Αραβία, προφανώς "με τις πλάτες" των Ηνωμένων Πολιτειών, προχώρησε σε διάβημα εν είδη τελεσιγράφου προς το Ιράν, ότι οι δυνάμεις του θα προσβληθούν αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων της γύρω από τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο. Η ξαφνική όξυνση
στις σχέσεις των δύο χωρών, προέκυψε μετά την απόβαση των ιρανικών δυνάμεων, στα διαφιλονικούμενα με τα ΗΑΕ νησιά του Κόλπου . Ο εκπρόσωπος του βασιλείου στον ΟΗΕ, Αμπντάλα αλ-Μουαλίμι, προχώρησε σε διάβημα στον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν.
Στο διάβημα αναφέρεται ότι ιρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε επανειλημμένα πάνω από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο κοίτασμα Χάσμπα, ενώ σε άλλη περίπτωση οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν σταμάτησαν πλοία που ανήκαν σε εργολάβο της Saudi Aramco στην περιοχή του κοιτάσματος Αραμπία.
«Η κυβέρνηση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει όποια δράση θεωρεί κατάλληλη για να προστατεύσει τα ύδατα και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του και θεωρεί το Ιράν υπεύθυνο για όλες τις πιθανές συνέπειες», τονίζεται με έμφαση στο διάβημα, το οποίο συνοδεύτηκε με την μετακίνηση μιας Μοίρας F-15S και μίας με Tornado GR5 σε προωθημένα αεροδρόμια κοντά στα σύνορα με το Κουβέϊτ, σε απόσταση βολής από τις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Ο αλ-Μουαλίμι δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου προχώρησε ήδη σε αντίστοιχο διάβημα προς την Τεχεράνη, η οποία θεωρεί ότι "Τα κοιτάσματα είναι δικά της και  τα έχει αρπάξει η Σαουδική Αραβία με τις ευλογίες των ΗΠΑ".
 Η Σαουδική Αραβία απαντά ότι «Τα συγκεκριμένα δύο υπεράκτια κοιτάσματα είναι σαουδαραβικά, με βάση τα ισχύοντα στη συμφωνία του 1968 ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που ορίζει την συνοριακή γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες», μια συμφωνία, όμως η οποία δεν αναγνωρίζεται από το καθεστώς της ισλαμικής επανάστασης που έχει επικρατήσει στο Ιράν από το 1979.
Όλα αυτά 24 ώρες μετά την προσπάθεια κατάρριψης του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφουςαπό τους Ιρανούς, όταν δύο μαχητικά κλειστής υποστήριξης Su-25 Frogfoot της ιρανικής Αεροπορίας πολυβόλησαν από μικρή απόσταση το UAV.
Μάλιστα κατά ορισμένες πηγές το UAV τελικά καταρρίφθηκε, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ, καθώς πηγές του Πενταγώνου χαρακτήρισαν ως «άνευ προηγουμένου» την επίθεση αυτή, αν και οι λεπτομέρειες του περιστατικού παραμένουν ασαφείς. Το βέβαιο είναι ότι το UAV βρισκόταν στον εναέριο χώρο του Ιράν.
Ο σαουδαραβικός Στρατός μετέφερε και 150 άρματα μάχης Μ1Α2 Abrams στα σύνορα με το Κουβέϊτ, καθώς "αν ξεφύγουν" τα πράγματα, είναι βέβαιο ότι οι Ιρανοί θα επιχειρήσουν διείσδυση μέσα από τον δίαυλο του Σατ ελ Άραμπ, προκειμένου να εκμεταλλευθούν την χερσαία υπεροχή δυνάμεων που έχουν και να κτυπήσουν Κουβέϊτα και Σαουδική Αραβία στο "μαλακό υπογάστριο" της παράταξης των φιλοδυτικών βασιλείων του Κόλπου.





defencenet.gr