1 Νοε 2012

Πέρασε το νομοσχέδιο για απόσυρση Δημοσίου από λιμάνια - ΔΕΚΟ.


Ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την απόσυρση του Δημοσίου απ' τα λιμάνια και τις μεγάλες ΔΕΚΟ - ενώ καταψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία εντάσσονταν στον ΕΟΠΥΥ, οι κλάδοι ασθενείας των τραπεζοϋπαλλήλων, των δικηγόρων, των μηχανικών, των ιατρών και των εργαζομένων στον Τύπο. Απορρίφθηκε, επίσης, το άρθρο 4 που αφορά τις εισφορές του ΤΕΕ.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν όλα τα άρθρα και την τροπολογία, ενώ αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αγνόησαν την γραμμή του κόμματος για καταψήφιση της τροπολογίας και υπερψήφιση όλων των άρθρων πλην του άρθρου 4 (για την κατάργηση του πόρου για το ΤΕΕ), στο οποίο το ΠΑΣΟΚ επισήμως τοποθετείτο με 'παρών'. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν μετείχε στην ψηφοφορία.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψήφισαν τα επίμαχα άρθρα 2 και 3 (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και λιμανιών και πολυετή παραχώρηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες προς αξιοποίηση), όπως επίσης και το άρθρο για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης για Ατυχήματα Αυτοκινήτων - και με κάποιες διαφοροποιήσεις, υπερψήφισαν το άρθρο 1 (ορισμός προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ), το άρθρο 4 (πόρος ΤΕΕ), όπως επίσης και το άρθρο για την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Το άρθρο 4 (πόροι υπέρ του ΤΕΕ) ψηφίστηκε από 146 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 121. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψήφισε 'παρών', με εξαίρεση τον Μιχάλη Κασσή που το καταψήφισε και τον Γιώργο Ντόλιο που το υπερψήφισε. Ενώ το άρθρο 4 είχε θεωρηθεί αρχικά ως υπερψηφισθέν, κατόπιν διαβήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίστηκε πως για την υπερψήφιση του άρθρου χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, και πως οι θετικές ψήφοι δεν αρκούσαν.
newslink