30 Οκτ 2012

Συναγερμός στην κυβέρνηση για την επίθεση-σοκ άγνωστων χάκερς...


Ανέυ   προηγουμένου είναι η παραβίαση από χάκερς όλων των υπολογιστικών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών σήμερα το πρωί, γεγονός που έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση. Την είδηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι χάκερς «επιτέθηκαν» στην ιστοσελίδα του υπουργείου και κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε άκρως απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία αφορούν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του οικονομικού προγράμματος.

Αρχικά όλες οι υποψίες έπεσαν στην γνωστή- άγνωστη ομάδα χάκερς "Anonymous" που έχουν και στο παρελθόν κάνει αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις. Ωστόσο όπως δημοσιεύει το secnews.gr «πίσω από την αθρόα διαρροή εγγράφων βρίσκεται οργανωμένο κύκλωμα που υποκλέπτει έγγραφα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και στην συνέχεια πραγματοποιεί δημοσιοποίηση σε ιστοσελίδες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

«Τα έγγραφα αποτελούν προιόν εσωτερικής υποκλοπής, μέσω των τερματικών σταθμών του Υπουργείου όπου διαθέτει πρόσβαση το οργανωμένο κύκλωμα (με ποιον τρόπο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί) και αποστέλονται εν συνεχεία προς άγνωστους προορισμούς. Συνεπώς το οργανωμένο κύκλωμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένους (και όχι μόνο) πόρους του Υπουργείου (πιθανόν με παράνομο τρόπο ή με λογισμικό υποκλοπής). Σύμφωνα με την ίδια αξιόπιστη πηγή, όλα τα έγγραφα που διέρευσαν είναι έγγραφα κυρίως σκαναρισμένα γεγονός που επιβεβαιώνει αυτή την προσέγγιση».

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τις υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να προσδιοριστεί το μέγεθος της υποκλοπής που αφορά απόρρητα αρχεία για το ελληνικό δημόσιο χρέος, απόρρητα τηλεγραφήματα, αλλά και εκατοντάδες κωδικούς χρηστών στα εσωτερικά συστήματα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς οι ίδιοι οι χάκερς επισημαίνουν στο μήνυμά τους ότι υπήρχε γνωστό πρόβλημα στους servers της IBM και δεν επιδιορθώθηκε ποτέ.

Το ζήτημα αυτό είναι μείζον για το υπουργείο Οικονομικών και γίνεται προσπάθεια να εντοπιστεί ποιος ήξερε το μη επιδιορθωμένο πρόβλημα και γιατί δεν επιδιορθώθηκε.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει αναλάβει την υπόθεση, στην οποία πιθανόν να εμπλέκεται και η ΕΥΠ η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ασφάλεια των υπολογιστών του υπουργείου.

Το SecNews ενημερώθηκε μέσω ανώνυμου ηλεκτρονικού μηνύματος, στο σύστημα σχολίων της ιστοσελίδας, από χρήστη με το ψευδώνυμο “guestanon”  σχετικά με την ύπαρξη υπερσυνδέσμου στην ιστοσελίδα Anonpaste. Στον εν λόγω υπερσύνδεσμο έχει αναρτηθεί το μήνυμα των hackers σχετικά με την επίθεση, που δίνει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε αλλά και τα πλήρη δεδομένα στα οποία πραγματοποιήθηκε η διαρροή.

Το μήνυμα της επίθεσης

“Χαιρετούμε τους πολίτες του κόσμου, Χαιρετούμε τους πολίτες της Ελλάδας, Είμαστε οι Ανώνυμοι.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων το νέο πακέτο των οικονομικών μέτρων λιτότητας ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται
να παρατείνουν την ύφεση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα μέτρα λιτότητας, οι συνταξιούχοι έχουν δει ένα 60% πτώση στις συντάξεις τους – πράγμα που σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις μιας ζωής είναι τώρα λιγότερο από το μισό από ότι ανέμεναν. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει περισσότερες περικοπές, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και επιπλέον τοποθετεί ένα ανώτατο όριο για την ελεύθερη παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε μόλις € 1.500 ανά άτομο ανά έτος.
Η Ελλάδα είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στην ΕΕ, αλλά από το 2010, ο αριθμός των ατόμων που αυτοκτονούν έχει αυξηθεί κατά 40%, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να πραγματοποιείται από άτομα μεγάλης ηλικίας. 68% του πληθυσμού ζει στην Ελλάδα κάτω από το όριο της φτώχιας  (δηλαδή, έχουν εισόδημα κάτω από το 60% μέσου όρου του εθνικού εισοδήματος). Το 40% του εισοδήματός τους, το ξοδεύουν για ενοίκια ή για αποπληρωμή δανείων.
Περισσότερα από 439.000 ανήλικα παιδιά ζουν κάτω από επίπεδο της φτώχειας στην Ελλάδα, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δημοσιεύεται στις 16 Οκτωβρίου στα πλαίσια της World Feed Day 2012 και στην Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Η δημοτικότητα των ακροδεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, έχει αυξηθεί εκθετικά.
Η κυβέρνησή σας θα αποτύχει. Έλληνες πολίτες, είναι καιρός να επαναστατήσετε. Κάντε το  όσο μπορείτε.  Θα πρέπει να αντισταθείτε. Είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας.
Έχουμε αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Οι servers της IBΜ δεν μας φάνηκαν τόσο ασφαλείς τώρα, έτσι δεν είναι ;
Έχουμε νέα όπλα στο οπλοστάσιό μας. Μια εξαιρετική μη επιδιορθωμένη αδυναμία για SAP συστήματα είναι στα χέρια μας και ναι θα την χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε το κόλαση.
Ευχαριστούμε  τον “IZL το σκυλί” για αυτή την “καραμέλα.
Αντλήσαμε απόρρητα κυβερνητικά δεδομένα, κωδικούς κλπ. Πολίτες της Ελλάδας πληρώνετε Τράπεζες και διεθνείς οίκους διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου. Είναι η δική σας ζωή. Εξέγερση πρίν να είναι πολύ αργά.
Τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να περάσουν. Δεν έχω να πώ τίποτα περισσότερο.”


Τα έγγραφα που εκτέθηκαν, σύμφωνα με το secnews.gr, παρουσιάζουν τεράστια διασπορά και περιλαμβάνουν έγγραφα:από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους, από το Υπουργείο Οικονομικών, από σχεδόν όλες τις γνωστές Ελληνικές Τράπεζες, από το Υπουργείο Μεταφορών, από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος, από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, από το Υπουργείο Παιδείας, από την Γενική Διεύθυνση Φορολογίας, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, από την Τράπεζα της Ελλάδος, από την Εθνική Τράπεζα, από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, από το Τμήμα Θεματοφύλαξης & Διαχείρισης Τίτλων, από τον ΟΑΣΑ, από την Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προυπολογισμού και πολλά πολλά άλλα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και δύο κρυπτο-τηλεγραφήματα προς το Υπουργείο Εξωτερικών.

Τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το ενδεχόμενο να έχει πραγματοποιηθεί επίθεση εναντίον των πληροφοριακών συστημάτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), επιβεβαίωσαν προς το ΑΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών.