3 Οκτ 2012

Η Κύπρος δεν θα δεχθεί το σχέδιο διάσωσης με τους υπάρχοντες όρους

Η Κύπρος δεν θα δεχθεί το σχέδιο διάσωσης με τους υπάρχοντες όρους που προτείνουν οι διεθνείς δανειστές της, είπε την Τετάρτη ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΤ.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θα υπογράψει ποτέ συμφωνία διάσωσης που θα περιλαμβάνει την πώληση κερδοφόρων
κρατικών εταιριών ή την κατάργηση των μισθολογικών αυξήσεων που συνδέονται με τον πληθωρισμό.
«Δεν τους λέμε απλά όχι», είπε. «Τους δίνουμε αντιπροτάσεις», προσέθεσε.
Ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι εάν δεν δοθεί ο 13ος μισθός, αυτό σημαίνει ότι θα παραλύσει η αγορά, ενώ όσον αφορά στους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, σημείωσε ότι αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση τους, καθώς αποτελούν κερδοφόρο εισόδημα για το κράτος.
Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξευρεθούν τρόποι ώστε να διαχωριστούν οι εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Κύπρο και την Ελλάδα. «Αυτό που έγινε με τις τράπεζες είναι έγκλημα και δεν φταίνε οι πολίτες», είπε.
Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι έχει χρεοκοπήσει η νεοφιλελεύθερη μέθοδος αντιμετώπισης της κρίσης και χαρακτήρισε εξοντωτική τη γραμμή που ακολουθεί η τρόικα. Αυτό, είπε, αποδεικνύεται και από την κατάσταση στην Ελλάδα.
Επεσήμανε δε ότι έχει περάσει από το Συμβούλιο της ΕΕ απόφαση, σύμφωνα με την οποία η κρίση θα αντιμετωπιστεί με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο γραμμές. Αυτή του Συμβουλίου που πήρε τις αποφάσεις κι αυτή της τρόικας η οποία είναι εξοντωτική και απαράδεκτη», επισήμανε.

Στα μέσα Οκτωβρίου η νέα επίσκεψη της τρόικας.





prezatv