31 Οκτ 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έτσι μας … κλέβουν!! Από τον παραγωγό στο ράφι ή στην λαϊκή βάζουν 4 "καπέλα"

Σήμερα αποκαλύπτουμε, όχι τα κυκλώματα όπως τα έχουν ονομάσει διάφοροι αγροτικοί φορείς που λυμαίνονται την αγορά-όπως πολλάκις έχουμε ακούσει- αλλά το ‘πρόσωπο’ της πραγματικής αισχροκέρδειας εις βάρος των καταναλωτών που στην κυριολεξία έχουν γονατίσει από την ακρίβεια, ακόμα και στα
αγροτικά προϊόντα που παράγει σε αφθονία η Κρήτη.
Μέχρι σήμερα όλοι μας αναρωτιόμαστε γιατί τα διάφορα οπωροκηπευτικά και εσπεριδοειδή όπως για παράδειγμα η ντομάτα, ενώ ο παραγωγός την διαθέτει στα δημοπρατήρια από 10 έως 30 λεπτά το κιλό, στο καλάθι μας καταλήγει από 1 έως ακόμα και 1,5 ευρώ το κιλό την περίοδο που δεν υπάρχει επαρκή παραγωγή.
Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί πως γίνεται αυτό το … ‘μαγικό’, και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αγροτών αναμασούν την ίδια … ‘καραμέλα’ κάνοντας λόγο για κυκλώματα που λυμαίνονται τους αγρότες. Η ουσία είναι όμως ότι ενώ τα κυκλώματα αυτά καταγγέλλονται εδώ και δεκαετίες μέχρι σήμερα περιέργως κανείς δεν έχει καταφέρει να τα αντιμετωπίσει και να τα εξουδετερώσει.
Σήμερα το Creteplus.gr αποκαλύπτει με το όνομα τους τα κυκλώματα αυτά, που ούτε λίγο ούτε πολύ βάζουν από τα δημοπρατήρια για παράδειγμα της Μεσσαράς, το ένα ‘καπέλο’ πάνω στο άλλο, εκτοξεύοντας την τελική τιμή στα ύψη, δίχως κανείς να τους ελέγχει. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Ανάπτυξης, σφυρίζει στην κυριολεξία αδιάφορα, και συνεχίζει να μιλάει προκλητικά περί αυτορρύθμισης της αγοράς.
Όπως αποκαλύπτει κορυφαίο δημόσιο πρόσωπο που εμπλέκεται με την αγορά, η πρώτη τιμή του προϊόντος αφορά τη τιμή παραγωγού.
Από κει και πέρα αρχίζει η αισχροκέρδεια… των ‘καπέλων’, καθώς οι αγρότες παραδίδουν την παραγωγή τους στους συγκεντρωτές (!) των προϊόντων. Βεβαίως οι συγκεντρωτές, λαμβάνουν για την περίεργη δουλειά τους (;) με την ανοχή των αγροτών -περιέργως- το ποσοστό τους. Ακολουθεί το ‘καπέλο’ του συσκευαστή (!) των προϊόντων, και η αισχροκέρδεια ολοκληρώνεται με τον χονδρέμπορο, ο οποίος και παραδίδει τα οπωροκηπευτικά στην λιανική αγορά για την διάθεση τους στους άμοιρους καταναλωτές.
Όπως μας εξηγεί το ίδιο πρόσωπο, αυτό που προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση, και αποτελεί κοροϊδία προς τους καταναλωτές, είναι η τακτική που ακολουθούν οι ίδιοι οι παραγωγοί-αγρότες που διαθέτουν οι ίδιοι την παραγωγή τους στις λαϊκές αγορές. Όπως διαπιστώνεται οι τιμές διάθεσης στην λιανική είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές του σούπερ μάρκετ, κάτι που σημαίνει ότι και τα … 4 καπέλα στα προϊόντα τα εισπράττουν οι ίδιοι οι αγρότες πρωταγωνιστώντας στο φαινόμενο της αισχροκέρδειας!
Έτσι για παράδειγμα οι ντομάτες που σήμερα κυμαίνονται το κιλό από 1 έως 1,20 ευρώ στο σούπερ μάρκετ, η τιμή στην λαϊκή είναι ακριβώς η ίδια… πράγμα που σημαίνει ότι ο παραγωγός αισχροκερδή απευθείας, χωρίς την διαμεσολάβηση δημοπρατηρίων, συγκεντρωτών, συσκευαστών και χονδρεμπόρων. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει δυστυχώς τον κόσμο στην αγορά εισαγόμενης για παράδειγμα πατάτας, που δεν υπερβαίνει τα 40 λεπτά το κιλό, όταν η ντόπια από τον … παραγωγό πωλείται προς 70 και 75 λεπτά το κιλό!


 


creteplus.gr