24 Σεπ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : Αποβολή στα κινητά από τα σχολεία


Απαγορεύεται η χρήση τους από μαθητές αλλά και από εκπαιδευτικούς. Στόχος η αποφυγή καταγραφής προσωπικών δεδομένων, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο παρελθόν
Νέα απόφαση για απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία από μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς κοινοποίησε σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα το υπουργείο Παιδείας, μετά και την περίπτωση εκπαιδευτικού -που αποκάλυψε η Αστυνομία- στη Β. Ελλάδα ο οποίος κατέγραφε με το κινητό του τις κινήσεις των μαθητριών στις σχολικές αίθουσες.
Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, η χρήση του κινητού μέσα στις σχολικές τάξεις θα αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ και τα παιδιά θα τιμωρούνται σύμφωνα με τον σχολικό κώδικα (παρατήρηση, επίπληξη, αποβολή, κατάσχεση κινητού και παράδοση στους γονείς κ.ά.).

Η συμπληρωματική οδηγία του υφυπουργού Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου προς τα σχολεία έχει στόχο να εξαλειφθούν φαινόμενα όπου τόσο οι μαθητές όσο και κάποιοι εκπαιδευτικοί καταγράφουν προσωπικά δεδομένα, κατάσταση που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε νεαρούς μαθητές και κυρίως σε κορίτσια, με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα.
Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία στάλθηκε σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και αφορά στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από μαθητές και εκπαιδευτικούς στον χώρο του σχολείου, προβλέπει τα εξής:
  • Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν κατά την ώρα της διδασκαλίας να έχουν θέσει εκτός λειτουργίας εκτός από τα κινητά τους τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου. Παράλειψη του ανωτέρω καθήκοντος αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα.
  • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη συσκευή ή/και παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου (π.χ. ρολόι ή στυλό με κρυφή κάμερα) εντός του σχολικού χώρου.
Στην εξαιρετική περίπτωση που ο μαθητής έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο υποχρεούται, καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου, να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του. Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται με τις προβλεπόμενες σχολικές κυρώσεις.