22 Αυγ 2012

Τι δείχνουν τα όνειρα για τη ζωή σου;


«Τα όνειρα δεν έρχονται απλά σε σένα, αντίθετα εσύ…πηγαίνεις σ’ αυτά» λένε οι ειδικοί. Με απλά λόγια εσύ το… προκαλείς. Είσαι ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής του ταυτόχρονα.
Πώς γίνεται όμως διαφορετικοί άνθρωποι να βλέπουν τα ίδια όνειρα; Για παράδειγμα ένα από τα συνηθισμένα όνειρα είναι να δει κανείς ότι πέφτει ή ότι τον κυνηγούν. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Το παρακάτω κείμενο παρουσιάζει τα πιο συνηθισμένα όνειρα και σαν άλλος «ονειροκρίτης» επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τον σκοτεινό κόσμο του ονείρου.

Πάλι άργησα…



Ένα αρκετά συχνό και αγχωτικό όνειρο είναι αυτό που έχεις αργήσει για τη δουλειά σου. Αν και είσαι πανέτοιμος για τη σημαντική επόμενη μέρα το ξυπνητήρι δεν χτύπησε και συ αρχίζεις να τρέχεις πανικόβλητος, πίσω από μία απίστευτη ουρά με αυτοκίνητα (οκ τα αυτοκίνητα μπορεί να είναι προαιρετικά).

Τι σημαίνει; Ο πανικός αυτός του υποσυνείδητου αντιπροσωπεύει το στρες που αντιμετωπίζεις στην πραγματική σου ζωή αναφορικά με την πραγματοποίηση των άμεσων ή μακροπρόθεσμων στόχων σου. Η λύση είναι μία: ηρέμησε και συγκεντρώσου στα πιο απτά ζητήματα που σε απασχολούν και σιγά σιγά θα σταματήσεις να κυνηγάς τον…εαυτό σου.
Δεν πιάνουν τα φρένα



Συνήθως είσαι στη θέση του οδηγού ανήμπορος να αντιδράσεις καθώς τα φρένα δε λειτουργούν και ο δρόμος είναι επικίνδυνα απότομος. Αν είσαι τυχερός και…ξυπνήσεις μπορείς απλά να προσπαθήσεις να εκλογικεύσεις τον εφιάλτη σου.

Στα όνειρα, τα αυτοκίνητα και γενικότερα τα οχήματα αντιπροσωπεύουν την ικανότητα του ατόμου να κατευθύνεται προς έναν προορισμό ή ένα σκοπό. Αν το αυτοκίνητο είναι εκτός ελέγχου, προφανώς και η ζωή σου είναι κάπως έτσι και φοβάσαι ότι έρχεται η καταστροφή.

Καλύτερο είναι να εκτιμήσεις ποιες καταστάσεις στη ζωή σου μπορείς να ελέγξεις. Προσέγγισε με ηρεμία την κάθε λεπτομέρεια και πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου. Πολύ σύντομα θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις και πιο δύσκολες συνθήκες.
Πέφτωωωωωω



Αυτό το όνειρο, ότι δηλαδή πέφτεις στο απόλυτο κενό, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι ακόμα πιο …συχνά ξυπνούν αμέσως.

Αν και η αίσθηση μπορεί να είναι η ίδια σε όλους, στην ουσία υπάρχουν δύο διαφορετικού τύπου όνειρα, στα οποία πέφτεις. Το πρώτο αφορά σε ένα μικρό γλίστρημα, που συμβαίνει μόλις αρχίσει να σε παίρνει ο ύπνος. Η μικρή αυτή σύσπαση ονομάζεται «μυοκλονική» και συμβαίνει όταν χαλαρώνουν πλήρως οι μυς.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε ένα πιο …δραματικό όνειρο και συμβαίνει όταν βρίσκεστε σε βαθύ ύπνο. Συνήθως το όνειρο αυτό αντικατοπτρίζει μία αποτυχία στη ζωή σου ή μια συνειδητοποίηση ότι δεν έχεις τον έλεγχο μιας κατάστασης. Όποια και αν είναι η αιτία πάντως για όλα φταίει η ένταση και σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Ένωσης Ψυχολογίας, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο του 60% των ατόμων που επισκέπτονται έναν γιατρό, οδηγούνται λόγω καταστάσεων που τους δημιουργούν στρες.
Πετάω ή είναι ιδέα μου;



Είτε με τα δικά σου…φτερά, είτε σε αεροπλάνο, είτε πάλι με την κάπα του Superman, στο όνειρό σου πετάς στα σύννεφα τρισευτυχισμένος. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς πρόσφατα στη ζωή σου ξεπέρασες ένα μεγάλο εμπόδιο και αυτή ακριβώς την αίσθηση ελευθερίας, χωρίς όρια και τον ανοιχτό ορίζοντα να απλώνεται μπορστά σου, τον «μετέφερες» και στο υποσυνείδητό σου.

Εκμεταλλεύσου την ευφορία αυτή και βρες νέες ευκαιρίες, λοιπόν.
Ωχ πάλι αδιάβαστος είμαι



Οι μέρες του σχολείου μπορεί στην πραγματικότητα για μερικούς να έχουν φύγει ανεπιστρεπτί αλλά το υποσυνείδητο έχει μνήμη…ελέφαντα. Έτσι ένα …ονειρικό πρωί βρίσκεσαι πάλι πίσω από το θρανίο να δαγκώνεις το στυλό σου και να στάζει ο ιδρώτας γιατί πολύ απλά ο καθηγητής είπε «κλείστε τα βιβλία σας. Γράφουμε διαγώνισμα».

Αυτό συμβαίνει σε τελειομανείς χαρακτήρες κυρίως. Ωστόσο εάν βλέπεις συχνά αυτόν το εφιάλτη, πολύ πιθανό να ζεις με το φόβο ότι τα πράγματα θα χαλάσουν ακόμα και αν είσαι απόλυτα προετοιμασμένος για κάτι. Αν ονειρεύεσαι ότι αποτυγχάνεις στις εξετάσεις που έχεις ήδη περάσει, στην πραγματικότητα, αυτό θα μπορούσε να αντανακλά τις ανησυχίες σου σχετικά με την απόδοσή σου και όχι με τις ικανότητές σου.

Χαλάρωσε λίγο και αναλογίσου ότι οι τελειομανείς άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του York στον Καναδά, άτομα με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την τελειομανία έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
Πού να κρυφτώ;



Τριγυρνάς ολόγυμνος στο δρόμο και αν και κανείς δεν σε έχει προσέξει προσπαθείς απεγνωσμένα να κρυφτείς. Συνήθως αυτό το όνειρο δηλώνει το αίσθημα του «ψαριού έξω από τα νερά του» και της μόνιμης φοβίας να μην εκτεθείς.

Αν το όνειρο συμβαίνει σε μία σχολική αίθουσα αυτό σημαίνει ότι αγχώνεσαι για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Αν πάλι ο χώρος είναι μία καφετέρια τότε πρέπει να ξανακοιτάξεις την κοινωνική σου ζωή. Όπου και να κυκλοφορείς βέβαια δώσε μία ευκαιρία στις… ανασφάλειές σου και προσπάθησε να δεις τα πράγματα πιο αισιόδοξα.
Σαν ταινία τρόμου



Είναι σαν σκηνή από ταινία splatter, με αίματα και δόντια παντού. Οι γιαγιάδες έλεγαν ότι αν σου πέσει δόντι στον ύπνο είναι στενοχώρια ή θάνατος. Αλλά αν δεις αίμα τότε δεν ισχύει ούτε το όνειρο, ούτε η στενοχώρια, ούτε ο θάνατος.

Από την άλλη οι επιστήμονες λένε ότι τα δόντια είναι σύμβολο αυτοπεποίθησης και δύναμης. Εξάλλου όλα τα θηλαστικά τα επιδεικνύουν είτε όταν γελούν είτε όταν…δαγκώνουν. Προφανώς με το συγκεκριμένο όνειρο, το υποσυνείδητό σας αντιδρά σε μία καταπονημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Τη λύση προτείνει η καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας του πανεπιστήμιου του Harvard, Amy Cuddy, Ph.D, σύμφωνα με την οποία τα δείγματα αυτοπεποίθησης στη γλώσσα του σώματος αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε αυξανόμενο αίσθημα εμπιστοσύνης.
Τρέξε Λόλα, τρέξε



Το απαίσιο αυτό όνειρο που σε κυνηγούν ασταμάτητα και πάντα είναι κάποιοι στο τσακ να σε πιάσουν είναι ίσως το πιο αγχωτικό αλλά και συνηθισμένο απ’ όλα. Κοινό σημείο ότι δεν ξέρεις ποτέ γιατί ή ποιος σε κυνηγά απλά το αίσθημα επιβίωσης σου λέει να τρέξεις όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Όπως ακριβώς δεν μπορείς να χαθείς από το οπτικό πεδίο αυτού που σε κυνηγάει στο όνειρό σου, έτσι και στην πραγματικότητα έχεις την αίσθηση ότι δεν μπορείς να απαλλαγείς από κάποια ζητήματα που αφορούν είτε σε προσωπικές είτε σε επαγγελματικές σχέσεις. Η μόνιμη αυτή καταδίωξη ωστόσο δεν οδηγεί πουθενά.

Ίσως πρέπει να αναλογιστείς τι είναι αυτό που προσπαθείς να αποφύγεις σε διάφορους τομείς της ζωής σου και να το αντιμετωπίσεις επιτέλους.
clickatlife
http://periergaa.blogspot.gr